Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Polsku bude dál vládnout Morawiecki. Po 13. důchodu se chystá vyplácet i 14. penzi

Autor: ČTK, kal - 
19. listopadu 2019
22:40

Vláda staronového polského premiéra Mateusze Morawieckého z národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) v úterý podle očekávání získala důvěru v polském Sejmu. Podpořilo ji 237 poslanců této dolní komory parlamentu, proti bylo 214 zákonodárců. Morawiecki v úterý v programovém prohlášení vlády před večerním hlasováním řekl, že jeho kabinet bude pokračovat v reformách justice i štědrých sociálních programech a hodlá posilovat roli státu v polských firmách.

„Neoliberálové vyvolali zmatek v našem systému hodnot. Mnoho lidí tak začalo věřit, že stát je koulí u nohy,“ řekl před poslanci Morawiecki. „Extrémy nejsou dobré, budujeme normální stát,“ dodal.

Agentura Reuters uvádí, že o „návratu k normalitě“ mluvil Morawiecki vícekrát: v souvislosti s ekonomickou politikou PiS i konzervativní vizí tradiční rodiny a křesťanských hodnot, které jeho strana prosazuje. Tento pohled na svět s PiS miliony Poláků sdílejí, ale kritici stranu obviňují, že v zemi podněcuje homofobii.

Podle Morawieckého neexistuje „zdravý rozvoj bez solidarity“, a proto jeho vláda bude i v dalších letech pokračovat s vyplácením třináctých důchodů a v roce 2021 se polští senioři dočkají i čtrnácté penze.

Kaczyński: Svazek muže a ženy je základ společnosti

Předseda Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński, který je neformálně nejmocnějším mužem v Polsku, řekl, že „hlavní hodnotou a základem organizace naší společnosti je rodina v tradičním pojetí, která je svazkem ženy a muže. V žádném případě nelze přijmout, aby okrajové jevy představovaly něco normálního,“ zdůraznil Kaczyński.

„Mluvíte o normálnosti. A normálnost, to je pravda, slušnost, vláda zákona a šetrnost. A vy tyto zásady neustále porušujete,“ vyčetl politikům PiS šéf proevropské strany Občanská platforma (PO) Gregorz Schetyna. PO je v Polsku nejsilnější opoziční stranou. Euroskeptická strana Právo a spravedlnost je u moci od roku 2015, minulý měsíc znovu vyhrála parlamentní volby.

Nejasná budoucnost změn v polské justici

Morawiecki neuvedl, jak dál hodlá jeho vláda měnit justici. Kvůli její dosavadní reformě se Polsko několikrát dostalo do sporu s Evropskou komisí (EK), podle níž posílil vliv politiků na tuto oblast. Zástupci PiS tvrdí, že chtějí zefektivnit práci justičních orgánů a zbavit je lidí spojovaných ještě s režimem před rokem 1989.

PiS tvrdí, že příští rok bude hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Někteří ekonomové jsou ale vzhledem ke zpomalování tempa růstu evropské ekonomiky vůči těmto plánům skeptičtí, připomíná Reuters.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi