Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Další skok v důchodech potěší nejchudší seniory. Vládu čeká klíčové rozhodnutí

Autor: bud, ČTK - 
25. března 2019
05:37

České seniory čeká už podruhé v řadě rekordní navýšení důchodů. Letos v lednu v průměru rostly o 900 korun a stejná částky by to měla být i od ledna 2020. Vláda bude kvůli tomu dnes projednávat návrh důchodové novely, díky níž bude tento „skok“ možný. Posílena by měla být pevná část důchodu, která zaručí vyšší důchod hlavně těm seniorům, kteří ho mají nejnižší.

V minulých letech sice důchody pravidelně rostly, ale u lidí, kteří je měli velmi nízké, byly tyto přírůstky spíše nepatrné. A z valorizace „těžili“ především ti, kteří už brali více, protože pevná část tvoří jen malý podíl v jejich celkové důchodové částce.

Od ledna příštího roku by se podíl pevné části důchodu k průměrné mzdě měl zvednout z nynějších 10 procent na 10,6 procenta. Opět se tak posílí solidarita a oslabí zásluhovost. Už v minulosti přitom malou zásluhovost českých důchodů kritizoval Ústavní soud. Aby u něj změna ve složení penze neskončila, všichni lidé se starobní, invalidní a pozůstalostní penzí dostali od letošního ledna 300 korun měsíčně navíc. Podobný postup se plánuje i nyní.

Druhý výrazný skok v řadě

Přidání v průměru o 900 korun slíbil premiér Andrej Babiš (ANO). O navýšení pro příští rok jednaly minulý týden špičky koalice. Zatímco ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) prosazovala slíbených 900 korun v průměru, ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se klonila k zákonné valorizaci v průměru o 700 korun. Vládní strany se v pondělí dohodly na vyšším přidání.

Půjde tak o druhý největší jednorázový skok za posledních více než 10 let. Důchody v posledních letech rostly spíše mírně, například od roku 2011 do konce roku 2016 se zvýšily jen zhruba o necelou tisícikorunu. A nyní jen během dvou let, tedy od ledna 2018 do ledna 2020, stoupnou o prakticky dvojnásobnou částku.

Na zvláštní přídavek se mohou i nadále těšit lidé, kteří už dosáhli nebo teprve dosáhnou 85 let. Díky speciální valorizaci budou mít každý měsíc o 1000 korun navíc, a toto zvýšení u každého proběhne automaticky, takže o něj není potřeba žádat. Další tisícovku navíc dostávají lidé starší 100 let.

Tisíce lidí berou stále velmi málo

Přes mnohem rychlejší růst důchodu pobírá v Česku stále mnoho lidí velmi nízké důchody, které zdaleka nedosahují průměrné hodnoty. Podle posledních čísel důchodové ročenky má více než 150 tisíc seniorů na své důchodové „pásce“ částku nižší než 9000 korun. A právě těmto chystané zvyšování důchodů nejvíce pomůže.

Průměrný starobní důchod na konci loňska činil podle České správy sociálního zabezpečení 12 418 korun. Podle ministryně práce se od ledna zvedl zhruba na 13 300 korun. Autoři novely uvedli, že je potřeba dál zvyšovat životní úroveň důchodců a posílit poměr průměrné penze k průměrné mzdě, který klesá. Loni činil asi 38 procent.

Wi68 ( 25. března 2019 15:00 )

V té reakci mi ještě chybí boj za světový mír a připomenutí, že v USA mlátili černochy. Jinak dobrý, fakt. Jo a Pepek Vyskoč není zas tak marnej nápad, rozhodně by nebyl horší než Bureš.

panda82 ( 25. března 2019 13:38 )

anebo, kde vzal ten komplc Faltýnka 400mil. na koupi toho čím vyfoukl státu nějaké akcie, nebo kýho výra co to bylo, tam by měli policajti sáhnout k vyšetřovaní, no tady je vidět ty zlodějny na státu a erár prázdný, kde jsou peníze co nás stála armáda a ted nic

havran2 ( 25. března 2019 13:36 )

Když budou v obchodech a službách ceny stále stoupat nahoru,tak takové zvednutí důchodcům nepomůže ! ! !

baronessa ( 25. března 2019 12:19 )

Pěkné. Ovšem kdyby ceny všeho v obchodech nerostly. Takhle se nedá o nějakém jásotu mluvit.

hera ( 25. března 2019 11:57 )

WI68 Co to zase remcáte. Chcete 27 kč jak za Kalouse? Němci z toho šoku tenkrát, že Češi dostali přidáno 1 euro, začali všichni plynně mluvit čínský. Buďme rádi. Vaše starost to není. Wi68 důchodová komise to neřeší, tak Vy jste se rozhodl vzít tuhle starost na svá bedra.Samozřejmě můžete volit koho chcete. Třeba Pepka Vyskoč jako premiéra.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa