Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Turecku došla trpělivost. Deportuje bývalé bojovníky ISIS zpět do Evropy

Autor: ČTK, tva - 
19. listopadu 2019
20:00

Turecko vyhostí většinu cizinců zadržených kvůli vazbám na teroristické hnutí Islámský stát (ISIS) do konce roku. Agentuře Reuters to v úterý řekl ministr vnitra Süleyman Soylu. Do domovských zemí, zejména těch evropských, by se tak měly vrátit desítky nebo možná i stovky osob, které turecké úřady zadržovaly kvůli podezření z terorismu. Přesný počet Ankara neuvádí.

„Počet zadržených, které repatriujeme do konce roku, závisí na tom, jak dlouho bude proces trvat, ale zvláště v případě Evropy už je vše v běhu,“ řekl ministr.

S deportacemi zajatých bojovníků ISIS, jejich rodinných příslušníků a dalších podezřelých s vazbami na islamisty začalo Turecko minulý týden. Do vlasti už vrátilo mimo jiné několik občanů Německa, jednoho Brita, jednoho Dána a jednoho Američana.

Evropa považuje bývalé bojovníky za bezpečnostní hrozbu

Ankara dlouhodobě kritizuje západní státy za to, že nechtějí přijímat zpět své občany, kteří odešli bojovat do Sýrie nebo Iráku v řadách IS.IS Evropské země tyto osoby považují za bezpečnostní hrozbu a řadě z nich kvůli tomu i odebraly občanství. Turecko ale nyní hodlá tyto cizince vyhostit.

Turecko minulý měsíc zahájilo vojenskou operaci na severovýchodě Sýrie proti kurdským milicím YPG, které považuje za teroristy. Turečtí vojáci při této operaci zadrželi některé uprchlé radikály z IS, kteří byli do té doby drženi v táborech a věznicích na syrském území.

Podle oficiálních údajů bylo zadrženo 287 přívrženců ISIS, včetně žen a dětí. V tureckých věznicích je podle úřadů zadržováno asi 1000 radikálů z ISIS, z toho asi 700 lidí jsou cizí státní příslušníci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

murQ ( 19. listopadu 2019 23:01 )

murQ ( 19. listopadu 2019 21:43 )

Jen koblihy hltají Jaromíra, nadává na ně, odporuje Ále

murQ ( 19. listopadu 2019 21:39 )

Film Malý Bobeš, .... podle známé stejnojmenné knížky Josefa V. Plevy se točil v malebném okolí Ledče a Žďáru nad Sázavou a je zasazen do období I. světové války.
V něm to je... a bude zase válka děti... a zase byla.

murQ ( 19. listopadu 2019 21:33 )

Bude, rostly hojně houby, hřiby. Znáš ten film.

Damir55_ ( 19. listopadu 2019 21:20 )

A bude hůř.

Zobrazit celou diskusi