Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemana se ptali na „únos“ jeho dcery. A za spojence Islámského státu označil Turky

Autor: ČTK, simao, Mii - 
20. března 2019
21:11

Emoce vyvolal úterní výrok prezidenta Miloše Zemana, že Turecko je faktickým spojencem Islámského státu (IS). Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) jej komentovat nechtěl, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) připomněl, že jde o zemi, která je významným spojencem NATO. Turecké velvyslanectví v Praze slova zcela odmítlo. Téma zajímalo i obyvatele, se kterými se Zeman potkal při své středeční návštěvě Karlovarského kraje – spolu řešili mimo jiné celkovou problematiku terorismu a jak by prezident reagoval, kdyby mu někdo unesl dceru.

Celé to začalo v úterý, kdy Zeman zahájil svoji několikadenní návštěvu Karlovarského kraje. Prezident během diskuze ve Vintířově na Sokolovsku odpovídal na dotaz z publika, proč Turecko útočí na Kurdy, kteří bojují s islamisty. „Proč útočí (Turci) na Kurdy? No protože jsou faktickými spojenci Islámského státu,“ odvětil Zeman.

Podle něj Turecko zprostředkovávalo některé logistické operace pro zásobování Islámského státu, jako vývoz ropy. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle Zemana vsadil na islamizaci země.

Turecko stojí ve válce v Sýrii, která trvá od roku 2011, za některými skupinami, které se postavily proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Asadův režim naopak podpořilo třeba Rusko. Do bojů se postupně zapojily i extremistické organizace, včetně Islámského státu.

Únos dcery i vztahy s Čínou

S publikem diskutoval Zeman ve středu i v Aši. A opět došlo na slova o terorismu nebo jeho vztahu k východním mocnostem. „K Rusku máte přátelsko-obchodní vztah. Tak jako k Číně,“ připomněl jeden z tazatelů. A Zeman reagoval slovy o politice všech azimutů. „Není nic jednoduššího, než si udělat nepřítele,“ upozorňoval. Chápe Poláky a jejich prezidenta Andrzeje Dudu, kteří mají obavy z Ruska kvůli svým historickým zkušenostem, kterých mají dle Zemana Češi méně, byť vzpomněl sovětskou okupaci.

„Čína se dnes stává největší světovou ekonomikou a bylo by dost hloupé zahodit příležitost dobrých vztahů, které k Číně máme,“ podotkl Zeman. „Je ubohá země, která si vymýšlí své vlastní nepřátele,“ upozorňoval Zeman a dodal: „Já jsem si sice nevymyslel nepřítele, ale přijal jsem nepřítele a tím je mezinárodní terorismus. A protože nemám rád tzv. politickou korektnost, tak vždycky říkám islámský terorismus, protože je to prostě fakt.“

Zeman dostal dotaz i na to, proč razí heslo, že s teroristy se nevyjednává. „Byl byste jiného názoru, kdyby např. teroristi drželi vaši dceru?“ říkal další z tazatelů. „Rozlišujte, prosím vás, válku proti terorismu od individuálních případů, kdy zachraňujete konkrétní lidské životy,“ reagoval Zeman a připomněl, že sám byl účasten případu, kdy pět Čechů bylo uvězněno v Libanonu.

Babiš názor Zemana komentovat nechce

Zatímco prezident diskutoval v Aši a Kraslicích, premiér Andrej Babiš (ANO) sdělil, že k Zemanovu výroku o Turecku jako spojenci IS se vyjadřovat nebude. „Pan prezident vyslovil svůj názor, já to nechci komentovat,“ řekl ve středu premiér. Podotkl pouze, že Turecko je členem Severoatlantické aliance.

Šéf české diplomacie označil Turecko za spojence v NATO a zdůraznil jeho význam pro řešení syrského konfliktu. „Chceme, aby se Turecko konstruktivně podílelo na stabilizaci Sýrie,“ řekl Petříček novinářům během návštěvy Londýna. „My bychom rádi, aby se vytvořily podmínky pro postupný návrat uprchlíků do země, aby bylo ukončeno veškeré násilí,“ dodal ministr. Turecko při tom podle něho bude hrát důležitou roli.

Premiér uvedl, že se letos chystá na návštěvu Ankary. Vezme s sebou podnikatelskou misi a v Turecku chce také řešit problémy spojené s elektrárnou Adularya, kterou stavěly české firmy. Hlavním dodavatelem elektrárny Adularya byla firma Vítkovice Power Engineering, kterou projekt přivedl do úpadku.

Velvyslanec: Výroky jsou nešťastné

Silně odmítavou reakci mělo turecké velvyslanectví v Praze. Vyjádření považuje za nepřijatelné, podle ambasády vychází z nepodložených obvinění. Velvyslanec Ahmet Necati Bigali v prohlášení zdůraznil, že Turecko bylo zakládajícím členem globální aliance proti IS.

„Výroky prezidenta Miloše Zemana o Turecku jsou nešťastné, nepřijatelné a jsou založené na nepodložených obviněních,“ uvedl Bigali. Turecké velvyslanectví podle něj Zemanova slova ostře odmítá.

„Turecko jako aktivní člen globální koalice proti IS od jejího založení tvrdě bojovalo proti IS jak vlastními prostředky, tak svými příspěvky pro tuto koalici. V tomto směru to byla právě zásadní role, kterou sehrálo Turecko, co pomohla přeměnit IS v neefektivní teroristickou organizaci,“ uvedl velvyslanec.

Český prezident bude v Karlovarském kraji do čtvrtka. V plánu má další debaty s veřejností, například v Kraslicích nebo Milhostově. Cesta do Karlových Varů zahájila sérii Zemanových letošních návštěv v krajích, podobně jako tomu bylo v minulých letech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr12 ( 21. března 2019 16:39 )

Kalousku udavači jakto že napodávaš trestný oznámení na vulgární hovada který urážějí hlavu státu prezidenta,politické špiny opozice,senátoři humusáci,křiváci špíny konejte!!

prasatkopepicek ( 21. března 2019 13:16 )

Kdyz napisu, ze Zeman je h0vad0 tak to neni urazka, ale konstatovani faktu

luder ( 21. března 2019 12:49 )

Kiska a Čaputová,// Ferry! Zdravím, nechápu jak nám někdo může vykládat jaký je Kiska skvělý a že ho sousedům ze Slovenska můžem závidět. Naše média cíleně mlčí o tom jaký je to sprostý zloděj, který udělal cca 130 000 eur na DPH. Člověk, který podporuje fašistický režim na Ukrajině viz. obchodní dům Horodok, kde nacistická vlajka hraje hlavní roli, opět média nic. Gauner, který je napojený na pozemkovou mafii, která na Kisku přepsala pozemek v hodnotě přes 1 000 000 eur, ale dobytek Kiska zaplatil cca 1 800 eur. Ovšem problém je v tom, že pozemek už patřil někomu jinému. Zloděj Kiska samozřejmě soud prohrál. Vždyť je to zpráva jako hrom, např. ČT vůbec nic. Nesmí se kazit obraz člověka, který je na seznamu vyvolených lidí, že. Jenže toto zlodějské prase je tak profláklé, že podpora od něj někomu by lidi a voliče na Slovensku měla totálně varovat. Čaputová je známá jako brutální sluníčkářka a podporovatelka LGBT ideologie a otevřených hranic. Každý přemýšlejte jaká instituce ji vykopla tak nahoru a proč má exkluzivní podporu médií atd. Přeji hezký den.

luder ( 21. března 2019 12:45 )

Kdysi bylo trestným činem urážet a napadat hlavu státu., Nyní je tento trestný čin - stále zločinem, pomalu – noblesou - hlupáků a placených "žoldnéřů" z uměleckého davu.Že to bylo vyňato z Trestního zákoníku na věci nic nemění, je to pořád bezcharakterní a zločinné chování narušeného občana. Co vlastně chtějí ti - sluníčkáři a spol.- diktaturu, monarchii? Když jim demokracie s volbami občanů vadí,nerespektují ji.Snad proto,že se jejich - velikosti - a nadřazené ješitnosti,nebo úplatnosti nelíbí,nebo nehodí do krámu?Nevím jestli mají nějaké svědomí.Možná,že jim to časem dojde a možná,že se i zastydí sami před sebou nebo před svými potomky, kteří to budou hodnotit vlastním rozumem.

sensadrak ( 21. března 2019 12:42 )

Pochybuji, petr12 je jenom normální deb.il.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa