Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prezident začal úřadovat z domova, lidé se bojí o jeho zdraví. Skončí Duterte?

Autor: Darina Jíchová - 
14. listopadu 2019
23:15

Filipínský prezident Rodrigo Duterte (74), kterému se kvůli jeho brutální válce proti drogovým gangům přezdívá „trestač“, začal pracovat z domova. Oznámení vzbudilo obavy a narušilo image, kterou si Duterte vybudoval. Vystupuje jako „drsňák“, ve světě je znám hlavně kvůli svým kontroverzním, sexistickým a urážlivým výrokům, uvedla stanice BBC.

Prezidentská kancelář oznámila, že si prezident na tři dny bere „pracovní volno“, což mezi lidmi vyvolalo strach o Duterteho zdraví. Prezidentův mluvčí Salvador Panelo následně vysvětlil, že prezident bude „úřadovat z domova“ a že „není důvod k obavám“. Už od roku 2016, kdy se Duterte ujal moci, se spekuluje o tom, jak je na tom zdravotně.

Prezident opustil prezidentský palác

„Co by se stalo, kdyby přestal být schopný vést zemi?“ To je otázka, kterou si pokládají Filipínci. Reportéři BBC pátrali potom, proč se Duterte stáhl do klidu domova.

„Pan prezident nechce být při práci vyrušován, navíc pokud je doma, může i víc odpočívat,“ objasnil mluvčí Panelo. Duterte opustil hlavní město Manila a zamířil na jih do města Davao, vzdáleného 1520 kilometrů od metropole.

„Když pracuje v prezidentském paláci, neustále ho někdo vyrušuje, mnoho lidí si s ním chce povídat,“ prohlásil Panelo. Téma prezidentova zdraví se na Filipínách obšírně řeší, nikdo neví, jak přesně na tom je. Hlava státu má ve zvyku se sem tam stáhnout z veřejného života, loni takto „zmizel“ na několik dní. Duterte pak přišel s tím, že mu lékaři našli nádor.

Nesnesitelná bolest po pádu z motorky

„Řeknu vám, jestli je to rakovina,“ sdělil novinářům. Nakonec se ukázalo, že výrůstek byl nezhoubný. Letos v říjnu se Filipíncům žijícím v Rusku svěřil, že trpí chronickým neuromuskulárním onemocněním, což u něj podle jeho vlastních slov způsobuje ochabnutí u jednoho z očních víček. Týden na to havaroval v Manile na motorce a poranil si záda.

„Nesnesitelná“ bolest z nehody mu podle slov senátora a prezidentova důvěrníka Bong Goa překazila oficiální návštěvu Japonska, kterou musel zkrátit. Duterte nějaký čas chodil o holi, často pod dohledem své dcery Sary. „Prezident se po nehodě rychle zotavil. Jeho stav je výborný, už normálně chodí,“ informoval na konci října Panelo. Podle svědků ale Duterte „pajdá“, video jeho nejisté chůze zaplnilo sociální sítě.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte s viceprezidentkou Leni Robredovou. Filipínský prezident Rodrigo Duterte s viceprezidentkou Leni Robredovou. | Reuters

Tisk spekuluje o duševní chorobě

Novináři se domnívají, že by Duterte mohl mít nějakou duševní chorobu, a zdůrazňují, že podle ústavy musí být veřejnost informována, pokud je u hlavy státu diagnostikována „závažná nemoc“. V tomto případě by se vlády automaticky ujal viceprezident, v současnosti jím je liberálka Leni Robredová, která je hlasitou kritičkou prezidentovy administratury.

Robredová nesouhlasí s Duterteho brutální válkou s drogovými gangy, poukázala, že při tomto tažení umírají tisíce lidí včetně civilistů. „Jeho strategie očividně nefunguje,“ tvrdí Robredová. Prezidentova vláda se brání tím, že Filipínci Duterteho snahu podporují, protože vykazuje jasné výsledky, v zemi se snížila kriminalita.

Duterte pověřil viceprezidentku válkou s gangy

Duterteho poznámky viceprezidentky pobouřily, proto se rozhodl ji postavit do čela tažení proti drogovým gangům. „Uvidíme, jestli to zvládne líp,“ vyzval političku. Robredová si za svůj první krok stanovila zastavení „nesmyslného“ zabíjení, zatím má podporu veřejnosti. Podle politologů se v následujících měsících ukáže, jak schopná je lídryně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi