Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„To je dýka!“ Turistka skončila v kaluži krve. Útočník v Jordánsku pobodal osm lidí

Útok na španělské turisty u římských památek v Jordánsku (6. 11. 2019)
Útok na španělské turisty u římských památek v Jordánsku (6. 11. 2019)  (Autor: Reprofoto Twitter)
Aktualizováno -
6. listopadu 2019
19:06
Autor: ČTK, kal - 
6. listopadu 2019
11:30

U památek v severojordánském městě Džaraš ve středu útočník pobodal osm lidí. Jordánský ministr zdravotnictví oznámil, že čtyři z nich byli cizinci - tři z Mexika a jeden ze Švýcarska. Ostatní byli Jordánci. Původní zprávy hovořily o pěti zraněných a mezi nimi třech zahraničních turistech. Na místě byli španělsky hovořící lidé a první informace uváděly, že zraněny jsou tři Španělky, ale španělské úřady to později popřely. Web jordánské armády Halá Achbár označil útočníka za obyvatele nedaleko palestinského uprchlického tábora.

Jordánský ministr zdravotnictví Fáiz Džábir ve středu řekl, že zraněni byli tři lidé z Mexika, jeden ze Švýcarska a čtyři z Jordánska. Zranění čtyř z nich jsou podle ministra střední až těžká, ve zbývajících případech jde o zranění lehká.

Nezávislý zpravodajský server Ammún oznámil, že dva ze zraněných jsou v kritickém stavu a byli vrtulníkem dopraveni do nemocnice v Ammánu. Jordánské ministerstvo zdravotnictví později uvedlo, že nikdo ze zraněných v ohrožení života není.

Útočníka hned zatkli

„Dnes v poledne muž nožem napadl turisty, jednoho průvodce a člena bezpečnosti, který se ho pokusil zastavit,“ sdělil policejní mluvčí. „Zranění byli převezeni do nemocnice a útočník byl okamžitě zatčen,“ dodal podle agentury AFP.

Web jordánské armády Halá Achbár označil útočníka za zhruba dvacetiletého obyvatele nedalekého palestinského uprchlického tábora u Džaraše. V táboře žijí Palestinci, kteří uprchli z Pásma Gazy během války v roce 1967, a místo patří k nejchudším v Jordánsku.

Motiv pachatele je nejasný. Obyvatelé tábora v otevřeném dopisu útok odsoudili. „Odsuzujeme teroristický útok, který v Džaraši spáchal zbabělec,“ uvedli v dopisu, který citoval list blízký jordánské vládě.

Na sociálních sítích se objevilo video, na němž některé oběti hovoří španělštinou s latinskoamerickým přízvukem. „To je dýka, to je dýka, je to nůž,“ křičí na něm ženský hlas. Na zemi je vidět ležící zakrvácenou ženu a někoho, kdo jí na zádech drží ručník. Vedle sedí muž se zraněnou nohou.

Druhá nejvyhledávanější památka v Jordánsku

Džaraš je hned po Petře druhou nejvyhledávanější turistickou destinací v Jordánsku. Návštěvníci tam jezdí na prohlídku historického opevněného města Gerasa. Místo leží zhruba 50 kilometrů severně od Ammánu.

Založení města se připisuje Alexandrovi Makedonskému nebo jednomu z jeho generálů. Při zemětřesení v 8. století bylo silně poničeno a jeho zbytky byly objeveny v 19. století. V blízkosti bylo vybudováno moderní město Džaraš.

Agentura AFP připomíná, že nejde o ojedinělý útok v turistické destinaci v Jordánsku. V Karaku, který leží jižně od Ammánu a je rovněž hojně navštěvován, v roce 2016 útočníci zabili 14 lidí včetně kanadské turistky. K akci se přihlásil teroristický Islámský stát a loni bylo za útok odsouzeno deset lidí. Dva z nich dostali doživotí.

Zobrazit celou diskusi