Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Povolební protest se změnil v krveprolití. V Bolívii zemřeli nejméně dva lidé

Autor: ČTK - 
31. října 2019
09:02

Dva lidé zemřeli ve městě Santa Cruz na východě Bolívie při střetech mezi stoupenci a odpůrci prezidenta Eva Moralese, který se prohlásil vítězem prezidentských voleb z 20. října. Informoval o tom ve středu podle agentury AFP ministr obrany jihoamerické země Javier Zabaleta. Organizace amerických států (OAS) ve středu oznámila, že dnes zahájí kontrolu bolivijských prezidentských voleb, které jsou příčinou protestů kvůli podezření opozice ze zmanipulování voleb.

„Je pravda, že byly zmařeny lidské životy a ty jsou nenahraditelné,“ řekl Zabaleta televizní stanici PAT.

Tento týden zesílily protesty kvůli výsledkům prezidentských voleb z 20. října. Jenom v pondělí skončily nejméně tři desítky lidí v nemocnici. Na řadě míst jihoamerické země vyrostly na silnicích barikády a demonstranti zablokovali i příjezdové trasy do několika větších měst.

Výsledky prověření „závazného“ pro všechny strany mají být k dispozici během dvou týdnů, oznámila ve středu OAS.

Volby, které se konaly 20. října, vyhrál už v prvním kole stávající dlouholetý prezident, socialista Evo Morales. Favorit opozice a exprezident Carlos Mesa však označil sčítání výsledků za podvod a jeho příznivci vyšli do ulic. Pochybnosti už dříve vyjádřila také OAS.

Mesa však ve středu prohlásil, že nedůvěřuje překontrolování voleb „dohodnutému mezi OAS a (Moralesovou stranou) MAS“.

Socialista Morales stojí v čele Bolívie jako její první indiánský prezident už od ledna 2006, a je tak nejdéle vládnoucím latinskoamerickým prezidentem. Za jeho vlády se Bolívie těšila relativní stabilitě a hospodářskému růstu. Opozice ho však viní z autoritářství.

Zobrazit celou diskusi