Singapur jako první na světě zakázal reklamy na sladké nápoje. Bojuje s cukrovkou
Omezení nebo úplný zákaz reklam na alkohol nebo na cigarety, na to už jsme si v západním světě stačili zvyknout. Singapur jde však ještě dál – novým zákonem zakazuje reklamy na nezdravé nápoje s vysokým obsahem cukru. Podle singapurských úřadů jde „o jeden z posledních kroků ve válce s cukrovkou“. Informuje o tom web americké stanice CNN.
„Zákaz, který se bude vztahovat na škodlivé nápoje slazené cukrem, platí pro všechny mediální platformy včetně tisku, vysílání a internetového prostoru,“ uvedl singapurský ministr zdravotnictví Edwin Tong. Na čtvrteční tiskové konferenci zároveň uvedl, že „rozhodnutí bylo učiněno po diskuzi s veřejností, která proběhla formou průzkumu“.
Nové nařízení se dotkne nealkoholických nápojů, džusů, jogurtových nápojů, a dokonce také instantní kávy. Některé její druhy se totiž prodávají rovnou v kombinaci s cukrem. Jde například o rozpustné kávové směsi, které u nás známe pod označeními jako „2 v 1“ nebo „3 v 1“.
Země zvažuje i zvýšení daně nebo úplný zákaz sladkých nápojů
Ministerstvo rovněž uvedlo, že bude v příštích několika měsících shromažďovat zpětnou vazbu od spotřebitelů a obchodníků. Poté oznámí další podrobnosti týkající se zavádění zákona do praxe. Kromě zákazu reklamy vládní instituce také oznámila, že u etiket sladkých nápojů bude také vyžadována barevně zvýrazněná informace o nutriční hodnotě a podílu cukru v nápoji.
O tom, že to Singapur myslí v boji s diabetem opravdu vážně, svědčí fakt, že podle ministra jsou na pořadu jednání stále dva další návrhy – možnost zavedení zvýšené spotřební daně na sladké nápoje, a dokonce přímý zákaz prodeje takových výrobků.
O čtvrtinu vyšší riziko cukrovky
Vysoká konzumace sladkých nápojů je spojena s obezitou a vyšším rizikem onemocnění cukrovkou nebo srdeční chorobou. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mají lidé, kteří pravidelně konzumují jednu až dvě plechovky sladkých nápojů denně, o více než čtvrtinu vyšší pravděpodobnost vzniku cukrovky 2. typu než ti, kteří se takovému druhu nápojů vyhýbají.
O rizicích a o možnostech, jak lze postup cukrovky zastavit nebo výrazně zpomalit, hovořil minulý týden v pořadu Blesku Epicentrum internista III. kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a diabetolog Milan Flekač.