Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ovocné džusy jsou ještě nezdravější než Coca-Cola. Vědci prozradili důvod

Autor: Mii - 
1. června 2019
20:15

Časté pití ovocných šťáv zvyšuje riziko předčasné smrti úplně stejně, ne-li více, než pití sladkých nápojů typu Coca-Cola, Fanta nebo Nestea. Uvádí to studie, kterou provedli vědci z Emory University v americkém státě Alabama. Podle nich jsou zdravotní benefity z ovocných šťáv malé a lidé skrze ně zkonzumují tolik cukru, že mohou počítat s problémy spojenými s obezitou. Vědci to popsali v časopise JAMA Open.

Hlavním zjištěním studie je, že pokud člověk pije denně 350 ml ovocné šťávy, má o 24 procent větší šanci, že umře předčasně. Oproti tomu při pití populárních sladkých nápojů ze supermarketů byla tato šance „jen“ 11 procent. Výsledky jsou tak alarmující, že vědci říkají, že by se mělo začít diskutovat o tom, zda nepřestat označovat ovocné šťávy jako zdravé.

„Je pravda, že 100procentní ovocné šťávy obsahují některé vitaminy a fytonutrienty, které v kupovaných sladkých nápojích nejsou, ale hlavní ingrediencí v obou případech je cukr a voda,“ uvádí vědci ve studii. Cukr ve šťávách lze sice označit za přírodní, chemicky je ale úplně stejný jako ten, který obsahuje například Coca-Cola. Naše těla tyto cukry zpracovávají stejně a způsobují nám úplně ty samé problémy. Když proto ovocné šťávy obsahují více cukru, jsou tím pádem nebezpečnější.

Nikdo tento fakt dosud příliš nezkoumal, podivují se alabamští výzkumníci. A to přesto, že výzkumy o příčinách obezity běží po celém světě. Důvodem podle nich může být právě obecná představa o ovocné šťávě jako zdravém nápoji. „Zjistili jsme, že konzumace všech sladkých nápojů, i ovocných šťáv, je spojena s předčasnou smrtí,“ zdůrazňují vědci.

Sladké nápoje nekompromisně omezit

Celkem se studie zúčastnilo 13 440 dospělých Američanů ve věku přes 45, kteří nikdy neměli žádné srdeční problémy. Výzkumníci je sledovali šest let. Téměř 94 procent z nich uvedlo, že ovocné šťávy pravidelně pijí, kupované sladké nápoje pilo 80,9 procent lidí. Během sledovaného období zemřelo ze skupiny 1000 osob, 168 z toho na srdeční choroby.

Sladké nápoje u testovaných osob činily v průměru 8,4 procent z celkového denního příjmu kalorií. Čím větší toto procento bylo, tím se zvyšovalo i riziko smrti kvůli srdeční chorobě. U největších „pijáků“ sladkých nápojů, u kterých číslo převyšovalo 10 procent, bylo riziko těchto chorob vyšší až o 44 procent.

Vědci hledali odpověď, proč tomu tak je. Nejdříve je napadla obezita a přidružené nemoci, ale pak zjistili, že pití sladkých nápojů zvyšovalo riziko srdečních chorob i u lidí se zdravou váhou, takže to musí být spojené s krevním tlakem, záněty nebo inzulinovou rezistencí. „Sladké nápoje, ať už doslazované nebo ovocné šťávy, by měly být limitované,“ myslí si spoluautorka studie Jean A. Welshová. Výsledky ji osobně nepřekvapily.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jana40 ( 23. června 2019 08:47 )

Bezte s tim nekam...co myslite,ze jsou chvilkari?

Osviceny ( 2. června 2019 10:41 )

V dnesni dobe 2 kvalit potravin a napoju pijeme zmetkove zbozi ve vsech kategoriich takze je fuk...Nic neni kvalitni...

josefostravak ( 1. června 2019 23:03 )

Podvodníka za premiéra ne! www.mi­lion­chvi­lek.cz

bre-burda ( 1. června 2019 21:33 )

To opět potvrzuje mojí teorii, že nezdravé je se vůbec narodit. Od té chvíle stárne a umírá!

Zobrazit celou diskusi