Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Každý rok onemocní cukrovkou 10 000 Čechů! Víte, jak jste na tom s hladinou cukru?

Cukrovka je velký strašák. Může za to i náš životní styl.
Cukrovka je velký strašák. Může za to i náš životní styl.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Iva Dvořáková - 
27. května 2019
14:42

V České republice trpí cukrovkou téměř desetina populace a každý rok přibývá zhruba 10 000 nemocných. Diabetes mellitus neboli cukrovka je onemocnění, při kterém lidský organismus není schopen udržet koncentraci krevního cukru v běžných mezích.

Častější je diabetes mellitus 2. typu, který souvisí s životním stylem. V České republice se s ním léčí přibližně 800 000 lidí. Diabetes není jen dědičné onemocnění, a proto by se měli mít na pozoru i ti, kteří nemoc nemají v rodině. Pokud diabetes není léčen nebo je léčen nedostatečně, může vést k poškození některých tkání, především očí, ledvin, periferních nervů a cév.

Dva typy cukrovky

K diabetu 1. typu dochází poškozením buněk slinivky břišní vlastním imunitním systémem. Ta pak neprodukuje dostatečně inzulín a hladina cukru v krvi se zvyšuje. Pacienti s diabetem 1. typu mají též zvýšené riziko dalších autoimunitních chorob, např. poškození štítné žlázy. Tímto typem diabetu nejčastěji onemocní lidé do 15 let věku, i když se může objevit i později.

„Diabetes 2. typu je spojený s relativním nedostatkem inzulínu, často jej slinivka vyprodukuje dokonce nadbytek, ale tkáně nemocného na něj v různé míře nereagují. Tento typ diabetu se dříve vyskytoval většinou po 40. roce věku, ale současný životní styl zvyšuje výskyt i u dětí,“ uvádí MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Diabetes v těhotenství

Hlavními spouštěcími vlivy tzv. gestačního diabetu jsou kromě genetických predispozic těhotenské hormony, vyšší věk matky, obezita a vysoký krevní tlak. Vyšší hladina cukru značí riziko pro matku i plod. Když plod v děloze zaznamená zvýšenou hladinu cukru, jeho slinivka začne produkovat více inzulínu na jeho odbourávání. Plod pak nabývá na velikosti, což může vést ke komplikacím při průchodu porodními cestami. Tyto děti jsou také náchylnější k obezitě nebo cukrovce.

„U všech žen je standardně ordinováno lékařem vyšetření koncentrace glukózy nalačno v žilní plazmě na začátku těhotenství a dále v 24. až 28. týdnu těhotenství,“ sděluje MUDr. Petr Podroužek, CSc.

Co vyšetření odhalí?

Vyšetření glukózy v krvi může ozřejmit, zda dochází k poruše metabolismu glukózy. Doporučuje se též doplnit test i o zjištění koncentrace tzv. glykovaného hemoglobinu (HbA1c). „Vyšetření koncentrace glykovaného hemoglobinu v krvi je vhodným doplněním screeningu, neboť ukazuje, jaká byla průměrná hodnota glykémie za posledních 4 až 8 týdnů. Vlastní diagnózu diabetu určuje vždy lékař, který hodnotí i anamnézu, další klinické projevy u pacienta a určuje léčebný režim,“ dodává MUDr. Petr Podroužek, CSc.

Vyšetření je dostupné

Pokud máte o vyšetření zájem, přijďte nalačno, nejezte cca 12 hodin a nekuřte. Je vhodné vypít ¼ litru vody či neslazeného čaje. Výsledky lze vyzvednout další pracovní den po odběru krve. Veškerá vyšetření se provádí i bez doporučení lékaře za přímou úhradu. Klientům se často nechce trávit čas v čekárně u lékaře a pak žádat, zda jim konkrétní vyšetření předepíše. Volí rychlejší cestu a navštíví rovnou odběrová místa.

VIDEO: Smrt baviče Mladého (†63): Zabila ho nemoc, kterou má každý desátý Čech!

Video  Smrt baviče Mladého (†63): Zabila ho nemoc, kterou má každý desátý Čech!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karlos107 ( 27. května 2019 16:25 )

Hlavně všichni věřte těm dementním článkům, že cukrovka se dá léčit. To je klamavá reklama a kdybyh na to měl čas, takové plátky budu žalovat. Blesku Plesku cukrovka se nedá léčit a svým zvěřejňováním pomáháš klamat diabetiky. Jak známo,potápějící se i stébla chytá. Parazitujete na diabeticích vy mršiny. Ale dělat s tím něco každopádně budu. I ty články na různé diety atd. Hajzli prolhaní.

agfor ( 27. května 2019 16:15 )

Je dobře, že víte, kolik je v česku diabetiků a kolik jich ročně přibývá. Proto ze všech obchodů zmizelo zboží označené DIA, Diët apod. Zato pro 100 000 celiaků se objevilo spoustu zboží.Na diabetiky stát kaká a hezky z vysoka.

Zobrazit celou diskusi