Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Premiér v ohrožení? Trudeau musel na mítink v neprůstřelné vestě a s „ostrými hochy“

Autor: tva - 
15. října 2019
21:25

V neprůstřelné vestě a s hromadou bodyguardů kolem sebe vyrazil na předvolební mítink kanadský premiér Justin Trudeau. Policejní zdroje uvedly, že k opatřením došlo kvůli zvýšené bezpečnostní hrozbě. Představitelé politické reprezentace v Kanadě však potřebují zvláštní bezpečnostní ochranu jen zřídka. Opoziční kandidáti jakékoli výpady ve formě výhrůžek odsoudili. Informoval o tom britský zpravodajský web BBC.

V sobotu se Trudeau objevil s devadesátiminutovým zpožděním na předvolebním mítinku v městě Mississauga ve státě Ontario. Pod sakem a košilí se mu viditelně rýsovala neprůstřelná vesta. Zároveň byl kanadský premiér obklopen speciálními jednotkami bodyguardů, kteří si v batozích nesly „nadstandardní“ výbavu v podobě zbraní. Jeden ze členů ochranky měl s sebou dokonce balistický štít.

Trudeau pronesl v obležení bodyguardů řeč a poté se vydal mezi své příznivce, aby se s nimi mohl pozdravit. Jeho žena, Sophie Gregoire-Trudeauová, navzdory očekáváním na mítink vůbec nedorazila.

Druhý den rozdával úsměvy ve vyhrnutých rukávech

V neděli už se ale kanadský předseda vlády ukázal na veřejnosti znovu bez jakýchkoli zvýšených bezpečnostních prvků. Na setkání se svými voliči se usmíval už ve svém neformálním úboru – košili s vyhrnutými rukávy. Po neprůstřelné vestě ani památky.

V neděli už se ale kanadský premiér ukázal na veřejnosti znovu bez neprůstřelné vesty i nápadné ochranky V neděli už se ale kanadský premiér ukázal na veřejnosti znovu bez neprůstřelné vesty i nápadné ochranky | Reuters

Na dotaz novinářů Trudeau odmítl, že by jakékoli výhrůžky změnili způsob vedení předvolební kampaně. Otázku sobotní bezpečnostní hrozby okomentoval tak, že „dal na radu policistů a spolupracoval s nimi“.

Andrew Scheer, vůdce kanadských konzervativců a hlavní volební rival Trudeaua, se na twitteru vyjádřil, že „hrozby vůči politickým vůdcům nemají v naší demokracii v žádném případě místo“.

Zobrazit celou diskusi