Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dva lidi zastřelil u českých hranic mladý Němec. Nadával na Židy a „Arabáče“

Aktualizováno -
9. října 2019
22:20
Autor: ČTK, tva - 
9. října 2019
13:43

Pachatelem útoků ve východoněmeckém Halle, při kterých ve středu zemřeli muž a žena, je podle Spiegelu Němec Stephan B. (27). Podle magazínu byl jeho motivem antisemitismus a pravicový extremismus. Jednal sám a policie ho zadržela, v průběhu dne nebyl počet útočníků jasný. Obyvatelé města neměli vycházet, teď už je podle policie situace znovu bezpečná. Jednou z obětí střelby v Halle je žena, která zemřela před synagogou, druhou je muž, který byl zastřelen v rychlém občerstvení.

Policie na motivy antisemitismu a pravicového extremismu usuzuje na základě videa, které střelec během útoků natočil kamerou umístěnou na ochranné helmě. Na záznamu opakovaně nadával na Židy a „Arabáče“.

Právě židovská synagoga se stala terčem jednoho z jeho útoků, dalším pak rychlé občerstvení s kebabem, které v Německu často provozují lidé s tureckými či arabskými kořeny. Server Spiegel Online také uvedl, že Stephan B. je ze Saska-Anhaltska, tedy spolkové země, v níž se Halle nachází. Policii dosud nebyl známý.

Útok začal krátce po poledni

První zprávy o střelbě ve čtvrti Paulus, která leží severně od centra města, policie zveřejnila před 13:00. Později uvedla, že jsou na místě dva mrtví a že do města vyslala řadu jednotek. 

Německá média se shodovala na tom, že se v Halle střílelo nejméně na dvou místech. Jedním bylo okolí zdejší synagogy, do níž se podle informací magazínu Spiegel útočník pokusil dostat. Díky bezpečnostním opatřením se mu to ale nepodařilo. V budově bylo 70 až 80 lidí. Židé totiž slaví svůj nejdůležitější svátek Jom kipur (Den smíření). Útočník se podle svědků snažil za pomoci zbraně a granátů proniknout i na židovský hřbitov.

Český prezident Miloš Zeman zaslal svému německému protějšku Franku Walteru-Steinmeierovi kondolenční dopis. „S hlubokým zármutkem a rozhořčením jsem přijal zprávu o útoku nedaleko synagogy ve městě Halle, ke kterému došlo na největší židovský svátek Jom kipur,“ uvedl Zeman.

„Se znepokojením a úzkostí sleduji rostoucí antisemitismus, se kterým se v dnešní době potýká celá Evropa. Naší povinností je nemlčet. Dovolte mi, abych Vás ujistil, že v boji proti antisemitismu, nenávisti a násilí stojíme pevně při Vás,“ zmínil Zeman a připojil i jménem české veřejnosti soustrast rodinám obětí i všem Němcům.

Vyšetřování pod hlavičkou teroru

Vyšetřování střelby ve východoněmeckém Halle převzalo německé nejvyšší státní zastupitelství, které má na starosti teroristické činy. V reakci na situaci ve čtvrtmilionovém městě zpřísnila bezpečnostní opatření před synagogami a dalšími židovskými zařízeními města jako Berlín, Drážďany a Lipsko.

Bezpečnostní opatření zvýšila i policie na českém území. Policisté budou provádět kontroly na hranicích, na pražském letišti a také v okolí židovských objektů. Více policistů bude i na náměstích. „Zaměříme se i na místa s větší fluktuací osob,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí policejního prezídia Hana Rubášová. 

Večer po dopadení muže podezřelého z útoku byla opatření zase ukončena,uvedl na twitteru ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Policie SRN (Spolkové republiky Německo) nás informovala, že podezřelý z útoku v Halle byl zadržen, opatření v SRN byla ukončena a probíhá běžný výkon služby. Na základě těchto informací byla ukončena opatření i v ČR,“ napsal.

V Česku ale již od března 2016 dále platí první ze čtyř stupňů ohrožení terorismem, kdy policisté dohlížejí na místa s větším výskytem lidí, jako jsou například náměstí nebo obchodní centra.

Další útok byl u stánku s kebabem

Další útok se v Halle odehrál u rychlého občerstvení s kebabem. Takové podniky v Německu často provozují lidé s tureckými kořeny, a i proto bezpečnostní složky uvažují podle listu Tagesspiegel o tom, že činy mohou mít pravicově extremistické pozadí. 

„Důrazně odsuzuji střelbu na největší židovský svátek Den smíření před synagogou v Halle. Musíme udělat vše pro to, aby se nikdo nemusel bát o svůj život jenom kvůli tomu, že má jiný názor nebo víru,“ uvedl šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

„V Německu jsem strávil osm let, proto špatné zprávy beru osobně. Z útoku v Halle jsem ale obzvláště zarmoucený. Je bohužel důkazem nárůstu antisemitských nálad v Evropě. Je na nás všech, abychom dali jasně najevo, že antisemitismus do Evropy nepatří!“ uvedl někdejší velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák.

Těžkooděnci v ulicích města

Nejasný byl během dne počet útočníků. Spiegel i svědci mluvili nejméně o dvou. Jednoho podezřelého už policie zadržela, nakonec jednal sám. 

Ulice sasko-anhaltského Halle byly po útocích podle veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanice MDR prakticky vylidněné. Nádraží bylo uzavřené. Na některých místech hlídkovali těžce vyzbrojení policisté.

Ve středu se střílelo také ve městě Landsberg, které leží nedaleko Halle. Zda spolu případy souvisí, ale není jasné.