Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Střelba v Babišově letadle: Bodyguard neporušil zákon, rozhodla inspekce

Aktualizováno -
12. srpna 2019
15:00
Autor: ČTK, trm - 
12. srpna 2019
14:40

Člen ochranky premiéra Andreje Babiše (ANO), kterého vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli výstřelu na palubě vládního speciálu, si může oddechnout. Podle GIBS se nedopustil trestného činu a případ předala ke kázeňskému projednání, řekla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.Premiér už dřív řekl, že je mu incidentu líto a bodyguarda vyměnit nechce.

Zpráva o střelbě v Babišově vládním speciálu se objevila na konci května. Premiér se v tu chvíli vracel z neformálního setkání lídrů EU v Bruselu, kteří jednali o situaci po volbách do europarlamentu.

Policista z ochranné služby podle Nguyenové vystřelil náhodou, když špatně vybíjel zbraň. „Výstřelem byla zasažena kuchyňská deska vládního letadla, čímž byla způsobena škoda ve výši 1000 korun. Nebylo zjištěno žádné jiné poškození letadla a nikdo z přítomných nebyl zraněn,“ sdělila mluvčí. „Na základě těchto skutečností jsme prověřování dnešním dnem ukončili se závěrem, že se policista nedopustil žádného trestného činu a celou záležitost jsme odevzdali jeho služebnímu funkcionáři ke kázeňskému projednání,“ dodala.

Člen ochranky vystřelil nedopatřením při kontrole služební zbraně před jejím uložením do určeného prostoru. Odlet se kvůli incidentu zdržel, dokonce se uvažovalo o hledání náhradního letadla. Nakonec ovšem kontrola žádné poškození stroje neodhalila, kulka zasáhla pouze plechovou nádobu na jídlo a speciál mohl vyrazit zpět do Česka. Nikdo nebyl zraněn.

„Je mi to líto,“ řekl už dříve Babiš v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. „Byl zkušený, nebylo žádné nebezpečí. Samozřejmě nepočítal, že tam je ten náboj. Pochybil, ale každý někdy děláme chyby,“ popsal premiér.

Podobný a mnohem horší případ se odehrál v roce 1994 při cestě tehdejšího ministra obrany Antonína Baudyše do Švédska. Bodyguard tehdy omylem prostřelil podlahu letounu a do zavazadlového prostoru začal unikat benzin. K odklízení škod musely být na letišti ve Stockholmu povolány dva hasičské sbory.

1917 ( 12. srpna 2019 16:46 )

Klasická šaškárna po česku. Správně to řekl gen.Ándor Šándor. Takový muž, který neumí zacházet se zbraní nemá co dělat nejen v ochrance, ale vůbec u armády! Kdyby to byl myslivec tak je už bez lovečáku a zbrojního pasu!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa