Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strůjce teroru v Utrechtu zadrželi. Po střelbě v tramvaji jsou tři mrtví

Aktualizováno -
18. března 2019
20:10
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
18. března 2019
11:41

Tři mrtvé a pět zraněných si v pondělí vyžádal střelecký útok v tramvaji v nizozemském Utrechtu. Turka Gökmena Tanise (37), kterého úřady z činu podezřívají, zadrželi policisté večer přímo ve městě. Motiv jeho činu je nejasný. Státní zastupitelství uvedlo, že počítá s teroristickým útokem, nevylučuje ale ani další varianty. Ve hře je možnost, že se jednalo o vztahové drama. Po zatčení střelce snížila provincie Utrech stupeň ohrožení, ve městě začla opět jezdit hromadná doprava. 

Policie zadržení podezřelého muže oznámila na závěr tiskové konference ke střelbě v Utrechtu jako žhavou novinku. Nesdělila žádné další podrobnosti ani to, kde byl Turek dopaden. Server veřejnoprávní stanice NOS uvedl, že Tanise policie zadržela přímo v centru Utrechtu. 

V reakci na zadržení podezřelého střelce byl snížen stupeň ohrožení teroristickým činem, který byl v provincii Utrecht od rána na nejvyšším, tedy pátém stupni. V městě opět začala jezdit i hromadná doprava.

Kromě muže podezřelého ze střelby byl při domovních prohlídkách v Utrechtu zadržen ještě jeden další muž. V jakém vztahu je k Tanisovi, zatím není jasné. Motiv střelce zůstává nadále neznámý. „Počítáme s teroristickým motivem, nemůžeme ale vyloučit ani jiné motivy,“ uvedl na tiskové konferenci státní zástupce.

Turecká agentura Anadolu uvedla s odvoláním na příbuzné podezřelého muže, že Tanis střílel z „rodinných důvodů“. Terčem útoku byla podle nich příbuzná osoba a později lidé, kteří se jí snažili pomoci. Očití svědci už dříve uváděli, že střelec mířil na ženu, kterou podle všeho znal.

„Černý den pro Utrecht“ 

Při střelbě v tramvaji zahynuli tři lidé a pět dalších utrpělo zranění. Tři z nich jsou podle starosty Jana van Zanena ve vážném stavu. „Dnešek je černým dnem pro naše město, pro Utrecht,“ uvedl starosta.

Policie dříve nevyloučila, že za dopolední střelbou ve městě může být vícero pachatelů. K útoku v tramvaji došlo kolem 10:45, útočník začal pálit na tramvaj u dopravního uzlu 24 Oktoberplain. Podle zpravodajské stanice AD střelec z místa činu uprchl. Dlouho nebylo jasné, kolik přesně lidí bylo zraněno a jak jsou jejich zranění vážná.

„Myslíme na rodiny obětí,“ řekl ve videovzkazu van Zanen. Policie se dosud bilanci obětí útoku neoznámila, na nedávné tiskové konferenci tak neučinil ani premiér Rutte.

Pacienty převážely kromě záchranek také helikoptéry, nizozemský premiér Mark Rutte nad incidentem vyjádřil znepokojení. Rutte dodal, že incidentu se na krizovém zasedání bude věnovat i vláda. Policie podle médií vyzvala školy, aby své budovy uzamkly. 

Nizozemská police v souvislosti se střelbou v Utrechtu pátrá po 37letém Turkovi, (18.03.2019). Nizozemská police v souvislosti se střelbou v Utrechtu pátrá po 37letém Turkovi, (18.03.2019). | ČTK

Střelec ujel autem, zřejmě má komplice

Střelec podle policejních informací uprchl z místa činu autem, což vyvolává pochybnosti, zda neměl komplice.

Německo oznámilo, že zpřísnilo kontroly na hranici s Nizozemskem, a to nejen na hlavních tazích, ale i na dalších místech. Německá policie rovněž sdělila, že dostala varování před červeným Renaultem Clio, vozidlo ale později policisté nalezli opuštěné v Utrechtu.

Policie nevyloučila terorismus

Podle policie by mohl být motivem útoku terorismus. „Možný teroristický motiv je součástí vyšetřování“, napsala policie na twitteru. Nizozemský protiteroristický štáb podle informací veřejnoprávní stanice NOS vychází z toho, že střelba v Utrechtu zřejmě byla teroristickým činem. „Střelec vypálil na tramvaj, bylo zraněno několik lidí,“ komentoval situaci mluvčí policie Joost Lanshage.

„Muž začal divoce střílet,“ sdělil jeden ze svědků zpravodajské stanici NU.nl. Další dodal, že viděl na zemi ležet ženu a z místa utíkat několik lidí. 

Nejméně jednu oběť si vyžádala střelba v nizozemském Utrechtu. (18.3.2019) Nejméně jednu oběť si vyžádala střelba v nizozemském Utrechtu. (18.3.2019) | ČTK

Nizozemská province Utrecht po dopolední střelbě ve stejnojmenném městě zvýšila na nejvyšší stupeň varování před možným teroristickým útokem. Zvýšená bezpečnostní opatření platila na letištích a v klíčových místech veřejné infrastruktury.

Deník AD přinesl zprávu o tom, že policie podnikla razii v domě vzdáleného 700 metrů od místa střelby. Jde o byt v ulici Trumanlaan, tisk spekuluje o tom, že patří hledanému Turkovi. Policie zatím nijak nespecifikovala souvislost mezi obklíčeným bytem a pachatelem. Další nizozemský tisk přinesl informaci, že policisté hledají dva pachatele.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině