Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Se Chirakem se loučili Putin, Clinton i Macronová. Za Čechy dorazil Vondráček

Autor: ČTK, kal - 
30. září 2019
12:45

Dnem národního smutku se v pondělí Francie loučí se svým prezidentem z let 1995 až 2007 Jacquesem Chirakem. Jeho rodina a blízcí ráno uctili jeho památku komorním obřadem v pařížské katedrále Saint-Louis-des-Invalides. Na polední zádušní mši v kostele Saint-Sulpice dorazila stovka zahraničních politiků včetně ruského prezidenta Vladimira Putina, jak avizoval deník Le Monde.

Chirac zemřel ve věku 86 let minulý čtvrtek. Veřejnost měla možnost rozloučit se s bývalou hlavou státu v neděli. Do pařížské Invalidovny tak přišly učinit tisíce Francouzů. Ještě jednou mohli lidé Chirakovi vzdát hold při cestě pohřebního průvodu, který z Invalidovny směrem k Saint-Sulpice vyrazil dnes krátce po 11:00. Na náměstí u kostela se už předtím podle webu France Info shromáždila více než stovka lidí.

„Během svých dvou funkčních období učinil pro Francii dobrá rozhodnutí, jako bylo úsilí proti válce v Iráku. Proto bylo pro mě důležité tady být. Je to jistá forma vděčnosti,“ řekla Régina, která prý vstávala dlouho před východem slunce, aby mohla být na místě včas.

Vondráček: Zastoupit Česko je pro mne čest

Na zádušní mši dorazily desítky světových státníků. Kromě Putina podle Elysejského paláce přijel také italský prezident Sergio Mattarella, maďarský premiér Viktor Orbán či bývalý šéf Bílého domu Bill Clinton. Účast přislíbili také německý prezident Frank-Walter Steinmeier nebo předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Českou republiku reprezentoval předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

„Je pro mě čest zastoupit ČR na smutečním obřadu k uctění památky zesnulého franc. prezidenta (1995 - 2007) Jacquesa Chiraca. K ČR měl kladný vztah a zasazoval se o rychlé začlenění naší země do NATO a EU,“ napsal Vondráček na twitteru.

„Celý život zasvětil veřejné službě“

„Celý svůj život zasvětil veřejné službě, někdejší prezident Chirac se neúnavně zasazoval o zachování hodnot a ideálů, které s Francií sdílíme,“ uvedlo v neděli v mírně opožděném kondolenčním prohlášení americké ministerstvo zahraničí. „Nikdy nezapomeneme, že prezident Chirac byl první hlavou státu, která navštívila Spojené státy po hrozivých útocích z 11. září 2001,“ pokračoval šéf americké diplomacie Mike Pompeo.

Tělo někdejšího šéfa Elysejského paláce bude v pondělí uloženo do rodinného hrobu na pařížském hřbitově Montparnasse. Od 15:00 se bude na francouzských školách a úřadech držet minuta ticha.

sukin-sa-vracia ( 30. září 2019 17:48 )

teda ty seš kus vola

sukin-sa-vracia ( 30. září 2019 16:11 )

Rusko - francouzské vztahy byly vždy vynikající i v době kamunizma....

mak ( 30. září 2019 15:03 )

Proč ho přejmenováváte???
Chirac = loučili se se Chiracem snad ne??

Zobrazit celou diskusi