Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smutek za Chiraka: Nenávist až za hrob. Le Penová do kostela nepůjde

Autor: ČTK - 
30. září 2019
06:32

Ve Francii v pondělí zavládne státní smutek za zesnulého bývalého prezidenta Jacquesa Chiraka, který zemřel minulý čtvrtek ve věku 86 let.  Předsedkyně francouzského krajně pravicového Národního sdružení Marine Le Penová ale na pondělní zádušní mši nepřijde. Podle francouzských médií se rozhodla vyhovět Chirakově rodině, která si její přítomnost nepřála, i když protokolárně má jako poslankyně na účast právo.

Pietních akcí se zúčastní domácí politici včetně prezidenta Emmanuela Macrona i státníci ze tří desítek zemí. Českou republiku zastoupí předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Ve tři hodiny odpoledne celá Francie uctí bývalou hlavu státu z let 1995 až 2007 minutou ticha.

Po zádušní mši, která začne v poledne v pařížském kostele Saint-Sulpice, bude Chirac večer pohřben v rodinném hrobu na hřbitově Montparnasse. Na náhrobku, pod nímž spočívají ostatky Chirakovy starší dcery Laurence, která zemřela ve věku 58 let před třemi lety, je už připraven nápis s Chirakovým jménem a lety ohraničujícími jeho život. 

Uložení těla se bude konat bez přítomnosti veřejnosti, která měla možnost se s Chirakem rozloučit v neděli v Invalidovně. V Česku bude mezi 14:00 a 17:00 na francouzském velvyslanectví v Praze možné vyjádřit soustrast zápisem do kondolenční knihy.

Zádušní mše v pařížském kostele Saint-Sulpice začne v poledne. Seznam lidí, kteří se mohou účastnit oficiálních aktů pořádaných vládou, mezi něž tato událost patří, je stanoven výnosem z roku 1989. Poslanci na tomto seznamu jsou. Le Penová na twitteru napsala, že se „s lítostí podřídí odmítání Chirakovy rodiny respektovat republikánské zvyklosti“.

„Nepřítel rodiny Le Penových“

„Myslím, že prezident Jacques Chirac byl bez jakýchkoli pochyb nepřítelem rodiny Le Penových. To je dědictví, které bychom měli nadále chránit,“ řekl ještě před oznámením Le Penové o neúčasti na mši v rozhovoru s tiskem ministr pro státní rozpočet Gérald Darmanin.

Francouzská média připomínají, že Chirac, který stál v čele země v letech 1995-2007, byl vždy proti jakékoli dohodě s krajní pravicí. V roce 2002 se odmítl zúčastnit debaty mezi dvěma koly voleb prezidenta s dřívějším šéfem Národního sdružení (tehdy Národní fronty) a otcem Le Penové Jeanem-Marie Le Penem. Argumentoval jeho "netolerancí a nenávistí".

Le Pen, který tehdy poprvé postoupil do druhého kola prezidentských voleb, mu tento postoj podle francouzského tisku nikdy neodpustil. Na twitteru po oznámení Chirakova úmrtí napsal, že „i nepřítel si zaslouží respekt, když zemře“.

Zobrazit celou diskusi