Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Trumpa míří ústavní žaloba. „Hon na čarodějnice,“ zuří prezident

Autor: ČTK - 
24. září 2019
23:35

Šéfka Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová v úterý oznámila, že Sněmovna reprezentantů zahájí dlouhý a složitý proces přípravy ústavní žaloby na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Procedura může vést ke zbavení funkce hlavy Spojených států, avšak vzhledem k aktuální převaze Trumpových republikánů v Senátu to není příliš pravděpodobné. Prezident oznámení Pelosiové označil za „hon na čarodějnice“.

Trump v reakci na zprávy o prohlášení Pelosiové uvedl, že proces by byl pro něj „pozitivní“. Podle AP řekl, že demokraté v prezidentských volbách příští rok prohrají, pokud takzvaný impeachment zahájí. Též podle agentury DPA by zamítnutí obžaloby prezidenta v Senátu během prezidentské kampaně uškodilo demokratům ve volbách.

Nejnovější vývoj přichází na pozadí sporu kolem červencového telefonního hovoru Trumpa s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Deník The Wall Street Journal minulý týden napsal, že šéf Bílého domu opakovaně naléhal na nového ukrajinského prezidenta, aby Kyjev vyšetřoval Huntera Bidena, syna Joea Bidena, který je jedním z favoritů demokratů na nominaci do prezidentských voleb. Trump podezření z naléhání na Zelenského kvůli vyšetřování Bidenova syna odmítá. V úterý oznámil, že ve středu nechá zveřejnit celý neredigovaný přepis hovoru.

Joe Biden v úterý uvedl, že podpoří zahájení impeachmentu, pokud Trump nebude spolupracovat s Kongresem na vyšetřování kauzy kolem hovoru se Zelenským či v dalších záležitostech.

Proces bude dlouhý

Hunter Biden byl spoluvlastníkem ukrajinské energetické firmy v době, kdy jeho otec byl druhým mužem ve vládě amerického prezidenta Baracka Obamy. Joe Biden potvrdil, že v roce 2016 pod pohrůžkou zablokování půjček naléhal tam tehdejší ukrajinskou vládu, aby odvolala generálního prokurátora. Ten vyšetřoval pro podezření z korupce i firmu Huntera Bidena. 

Trump podle médií letos v létě žádal nového ukrajinského prezidenta Zelenského, aby Kyjev začal Bidenova syna vyšetřovat. V červencovém telefonátu údajně Trump osmkrát vyzval Zelenského ke spolupráci v této věci s jeho právníkem Giulianim. Už v květnu se objevily informace, že Giuliani si chtěl na Ukrajině opatřit kompromitující informace na bývalého viceprezidenta Bidena, který je považován za největšího Trumpova soupeře v prezidentských volbách 2020.

Proces impeachmentu obvykle začíná v právním výboru Sněmovny reprezentantů, ale může jej také zahájit zvláštní výbor. Seznam bodů obžaloby musí následně schválit prostou většinou Sněmovna reprezentantů a poté se žalobou musí zabývat Senát, který v tomto případě plní funkci soudu. Řízení v Senátu vede předseda nejvyššího amerického soudu a pro odsouzení se nakonec musí rozhodnout dvě třetiny přítomných senátorů.

Video  „Trump je jednoduchý člověk, v tom je jeho síla. Ve světě si z něj utahují a zároveň se ho bojí,“ říká amerikanista Kozák  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

fotrpjotr ( 25. září 2019 10:10 )

Je vidět,že i v USA mají pomatence,kteří podávají žalobu na prezidenta.

Taurus70 ( 25. září 2019 06:52 )

Možná by nebylo na škodu kdyby se zavirali ti jedinci kteří celou kampaň rozjedou a nic se neprokáže. Ono tzv. Demokraté v cele Zidobolsevicke luzy jaksi stále nechápou pojem prohrané a vyhrané volby je to stejné jako u nás, jsou to oni kdo rozdělují společnost, měli by držet hubu a krok🤔

Zobrazit celou diskusi