Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Laboratoří s viry eboly a pravých neštovic otřásl výbuch. „Nehrozí žádné nebezpečí,“ tvrdí Rusové

Autor: Darina Jíchová - 
17. září 2019
11:55

Ruské Státní výzkumné centrum virologie a biotechnologie (Vektor) v Kolcovu na Sibiři oznámilo, že v jedné z laboratoří došlo v pondělí k explozi. Tato zpráva nejen v místních obyvatelích vzbudila obavy, ve Vektoru jsou totiž uloženy vzorky smrtelných virů, jako jsou pravé neštovice nebo ebola. Podle úřadů se jednalo zřejmě o výbuch plynu, který způsobil požár. Hasiči situaci rychle dostali pod kontrolu, vedení Vektoru tvrdí, že „nehrozí žádné nebezpečí“, připustilo však, že byl zraněn jeden člověk, informoval deník The Guardian.

K výbuchu plynu došlo na pátém podlaží budovy, kde v současné době probíhá rekonstrukce. Mohutná exploze vysklila okna a způsobila požár na prostoru o výměře zhruba 30 metrů čtverečních. Během požáru byl zraněn jeden z pracovníků výzkumného centra, který utrpěl popáleniny třetího stupně. Hasičům se rychle podařilo oheň uhasit.

Nebezpečí podle ředitele nehrozí

Na místo dorazil i ředitel centra Nikolaj Krasnikov, který ujistil přítomné i tisk o tom, že nehrozí „žádné biologické riziko“. Přesnou příčinu exploze se zatím nepodařilo určit, jednalo se nejspíše o výbuch plynu.

Podle Vektoru nedošlo k poškození stability struktury, tamní vědci rovněž zdůraznili, že se na vyhořelém podlaží nenacházely žádné nebezpečné látky nebo viry. Vector v době Sovětského svazu sloužil jako centrum pro vývoj chemických a biochemických zbraní.

Tragédie ve Vektoru

V současnosti je Vektor hlavním střediskem pro výzkum virových onemocnění, nachází se v něm jeden ze dvou posledních vzorků pravých neštovic na světě. Druhý je uložen v laboratoři ve Spojených státech v Atlantě, jinak je virus považován za zcela vymýcený. S Vektorem je spojená jedna další tragédie, v roce 2004 se vědkyně škrábla o jehlu s virem eboly, na následky nehody zemřela.

illyria ( 17. září 2019 17:44 )

Nevěříš háčkům a čárkám, ale věříš caps locku...

lanyilala ( 17. září 2019 12:33 )

No, všichni Rusům věří. Co je od tamtud tak je jen mlžení a nepravda. Zase bude průser!!!

Zobrazit celou diskusi