„Následkem výbuchu došlo ke zborcení jedné části domu. Ještě před příjezdem záchranářů se dvěma osobám, které při výbuchu neutrpěly žádné poranění, podařilo dostat z rodinného domu ven,“ uvedl mluvčí policie Petr Směták.

Hasiči během chvili uhasili malý požár a evakuovali ze tří sousedních domků celkem 10 osob. Ty se mohly vrátit ještě večer domů.

 

Na místo dorazily čtyři posádky zdravotníků a vrtulník zdravotnické záchranné služby. „Uvnitř domu byl explozí zasažen muž, který utrpěl poranění neslučitelná se životem a podlehl jim ještě před příjezdem záchranářů,“ sdělil mluvčí záchranářů Lukáš Humpl a dodal:

„Lékaři také prohlédli muže (67), jenž nejevil známky vnějších poranění. Posádka pak na místě ošetřila ženu (61), která utrpěla duševní otřes.“

Na místě jsou pyrotechnici

Místo neštěstí od pátečního rána prohledával záchranný útvar hasičů z Hlučína s těžkou technikou. Zasahovali i policisté a pyrotechnici. Příčina je zatím v šetření. „V tuto chvíli probíhá na místě ohledání místa činu, a to i za pomoci dronů,“ uvedl v poledne policejní mluvčí Petr Směták.

Sbíral munici

Sousedé byli tragickou událostí otřeseni, většina z nich zůstávala během včerejšího dne za svými okny. Místo neštěstí obehnali policisté páskami, takže do ulice mohli jen lidé, kteří zde bydlí.

„Často jsem viděl mladého souseda, jak vyráží do polí s detektorem kovů hledat pozůstatky z války,“ popsal asi sedmdesátiletý muž, který má dům poblíž. „Klidně si mohl domů nanosit i nevybuchlou munici, jinak si nedokážu takovou spoušť vysvětlit.“

Podobně otřesena je i žena z domku v těsném sousedství. Jen pár metrů odtud je základní škola a místní kostel. „Ještě teď mě z té obrovské rány a neštěstí bolí hlava,“ popisuje a raději jde zpět do domu.

Dům bude muset jít k zemi

Škoda na domu ještě nebyla vyčíslena, půjde ale do milionů. „Výbuch poškodil dům natolik, že statik zakázal vstup do objektu. Policisté zabezpečili okolí místa činu, provádějí jeho ohledání. Příčina výbuchu je předmětem prověřování,“ prohlásil policejní mluvčí Petr Směták.