Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Bývalá císařovna Japonska musela na operaci, našli jí nádor na prsu

Autor: Darina Jíchová - 
9. září 2019
10:56

Bývalá japonská císařovna Mičiko (84), manželka dlouholetého císaře Akihita, který letos v dubnu po 30 letech na trůnu abdikoval, podstoupila několika hodinovou operaci. Lékaři jí letos v červenci diagnostikovali rané stadium rakoviny prsu a nádor se jí rozhodli vyříznout. Mičiko je vůbec první neurozenou osobou, která se provdala do císařské rodiny. Společně s manželem značně zmodernizovali japonskou monarchii, informoval deník The Guardian.

Císařský palác informoval, že bývalá císařovna byla operována v neděli brzo ráno ve fakultní nemocnici v Tokiu. Zákrok byl podle všeho úspěšný, ale náročný, trval několik hodin. Lékaři matce současného císaře Naruhita našli nádor na levém prsu, jde podle nich o rané stadium rakoviny. Podrobnější informace o stavu Mičiko budou známé až v následujících dnech.

V tisku se o vztahu Akihita a Mičiko psalo jako o „pohádce nebo romanci z tenisového kurtu“. V tisku se o vztahu Akihita a Mičiko psalo jako o „pohádce nebo romanci z tenisového kurtu“. | Reuters

Mičiko na jaře výrazně zhubla, zvláště kvůli stresu spojenému s manželovou abdikací. Podstoupila rovněž operaci obou očí kvůli šedému zákalu.

Bývalý císař Akihito, který jako první vládce v historii Japonska abdikoval, společně s dcerou Sajako navštívil manželku ještě před operací. Princezna Sajako se v roce 2005 provdala za neurozeného bankéře Jošikiho Kuroda, kvůli čemuž přišla o svůj titul.

Láska z tenisového kurtu

Císařská rodina se v Japonsku těší obrovské oblibě, excísařovna Mičiko byla první neurozeným člověkem, který se do ní přivdal, náboženským vyznáním navíc patří k minoritě japonských katolíků. Mičiko pochází z akademické rodiny, sama má bakalářský titul z oboru Anglická literatura, studovala na Harvardu i na Oxfordu.

Jako vášnivá tenistka svého budoucího manžela potkala právě na kurtu. V tisku se o jejich vztahu psalo jako o „pohádce nebo romanci z tenisového kurtu“. Za Akihita se po dvouletém vztahu provdala v roce 1959. Manželé společně zmodernizovali zkostnatělou japonskou monarchii, snažili se císařskou rodinu zlidštit a zpřístupnit běžným Japoncům.

Zobrazit celou diskusi