Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Diktátor Mugabe (†95) si užíval miliardového luxusu: 25 ložnic, zlaté pistole a tryskáče

Autor: for - 
7. září 2019
05:30

Exprezident Zimbabwe Robert Mugabe (†95) se topil v luxusu. Už v roce 2001 unikla informace, že jeho majetkové impérium přesahuje hodnotu 23 miliard korun, a to včetně ohromné vily s 25 ložnicemi. Jeho manželka známá jako Gucci Grace nyní čelí problému, po smrti manžela možná bude zbavena imunity, a to by se jí kvůli její zálibě ve špercích a značkovém oblečení mohlo pořádně vymstít, informují britské média. Mugabe se netajil luxusem, který si kolem sebe a své rodiny schraňoval, nakonec byl nucen odstoupit z funkce, což oslavovali snad všichni obyvatelé této africké země. 

Rodinné bohatství přesahující více než 23 miliard korun – to je pohádkový majetek zesnulého pětadevadesátiletého diktátora Roberta Mugabeho. Autoritářská hlava státu se během svého funkčního období příliš netajila s tím, jaký luxus kolem sebe schraňuje, zatímco obyvatelé Zimbabwe trpí hladem a chudobou. 

Kromě tučného konta vlastnil Mugabe ohromnou vilu s 25 ložnicemi, zámek zvaný jako „Blue Roof“ neboli „Modrá střecha“ podle barvy krytin, další čtyři rezidence a samozřejmě hospodářské farmy po celé zemi. Fotografování resortu bylo přísně trestáno. 

Mugabe se stal v nově vzniklém státě na jihovýchodě Afriky prezidentem v roce 1987, stát pak vesele rozkrádal až do roku 2017. Právě ohromné movité majetky a statky se podepsaly na klesající ekonomice, která „zbylých“ 16 milionů obyvatel uvrhla do drastické chudoby a hladomoru. 

Tehdy totiž Mugabe také ukradl velké množství pozemků, které byly zabaveny farmářům. Exprezident si užíval za státní peníze i po odchodu. Dostával velký starobní důchod a k dispozici měl tři luxusní auta a diplomatický pas.

Exprezident Zimbabwe Robert Mugabe s manželkou Grace Mugabeovou Exprezident Zimbabwe Robert Mugabe s manželkou Grace Mugabeovou | Reuters

Jablko nepadlo daleko od stromu 

Pozornosti neunikla ani manželka zesnulého exprezidenta, která si svým nezřízeným nakupováním vysloužila přezdívku „Gucci Grace“ podle známé luxusní módní značky. Nyní pětapadesátiletá vdova často nakupovala v Asii, včetně Hongkongu, kde se nachází jedna z rezidencí autoritářského Mugabeho, a Bangkoku. 

Její výdaje byly v ostrém kontrastu s hospodářskou krizí. Byla také několikrát obviněna z násilného chování. Například v Singapuru před 10 lety opakovaně praštila do obličeje fotografa, kterého mezitím přidržovali její bodyguardi. 

Jablko nepadlo daleko od stromu ani v případě Mugabeho syna. Pyšný otec ho zahrnoval dary ve formě velkých aut, luxusních hodinek, tryskáčů a drahého oblečení. Ten se touto štědrostí svého tatínka opakovaně chlubil na sociálních sítích. 

Chatunga Bellarmine Mugabe: „60 000 dolarů na ruce, když tatík šéfuje celý zemi, víš co!!!“ Chatunga Bellarmine Mugabe: „60 000 dolarů na ruce, když tatík šéfuje celý zemi, víš co!!!“ | Facebook, Instagram, Reuters

Mugabe se u moci přesto udržel celých 30 let! Dalších sedm let předtím byl premiérem. Jeho vynucený odchod se slavil po celé zemi. Mugabe i s manželkou dostal výměnou za odstoupení imunitu – nyní ale Grace hrozí, že o ni přijde.

V Singapuru, kde zemřel, se údajně léčil s dlouhodobou nemocí, která nakonec jeho prostopášný život utnula v úctyhodném věku. Mimochodem, v Zimbabwe je průměrný věk dožití 43,5 roku.

ivoadler ( 7. září 2019 14:52 )

Když Zimbabwe bojovalo za svobodu, střetla se tam dvě osvobozenecká hnutí. Ta hnutí se jmenovala ZANU a ZAPU. Jednomu fandil socialistický tábor, jméno předáka jsem už zapomněl, druhému fandil kapitalistický tábor, předákem byl Mugabe. Hnutí vedené Mugabem to vyhrálo. Zimbabwe se to opravdu vyplatilo. Sláva kapitalismu. (A demokracii).

Vrahjevzdyzahradnik ( 7. září 2019 12:28 )

Pakáž nenažraná, ze světa jde stejně z nahou prde.. lí jako každý druhý, akorát, že udělal s tou svojí hnusnou černou famílií miliony nešťastníků. Na každou svini se vaří voda....

spania ( 7. září 2019 12:06 )

Jo,někdo si holt žije v luxusu,obklopen bohat­stvím,­majet­kem,au­tama a vším ostatním a co...?Stejně umře a je po všem.

tojevrazdanachcala ( 7. září 2019 10:36 )

CHCÍPNUL!
Radujme se. A kdy už konečně vychcípaj ty komouši zde ?

horaIysa ( 7. září 2019 07:32 )

To máš pravdu. Stačí se podívat na Emana a Babinskýho

Zobrazit celou diskusi