Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Richard zemřel v brněnské vazební věznici: Policisté ho brutálně zbili, tvrdí bratr

Richard zemřel v brněnské vazební věznici: Policisté ho brutálně zbili, tvrdí bratr
Richard zemřel v brněnské vazební věznici: Policisté ho brutálně zbili, tvrdí bratr  (Autor: Facebook)
Aktualizováno -
6. září 2019
14:55
Autor: max - 
6. září 2019
12:14

Smrtí pětadvacetiletého mladíka skončil podivný incident v Brně. Policisté před několika dny - údajně až příliš brutálně - zatýkali Richarda, který poté skončil v místní vazební věznici. Po pár dnech byl ale mrtvý - prý spáchal sebevraždu. Jeho rodina se s tím ale odmítá smířit a mluví o policejní brutalitě.  

Richard (†25) utekl z psychiatrické léčebny, kde zrovna pobýval. Ve čtvrtek 22. srpna ho policisté zadrželi v Brně na ulici Cejl. "Existuje videonahrávka, kde bráchu zatýkají a jasně jde vidět, jak ho bez vyzvání kriminální policie skopla na zem a brutálně ho koleny tlačili obličejem na desku s hřebíkama," popsal na sociálních sítích jeho bratr Marek.

Richarda policisté podle webu presstv.sk zadrželi prý kvůli výtržnostem a soud ho poslal do vazby. Mladík se zde ale ještě ve čtvrtek měl pokusit o sebevraždu, po dvou dnech v nemocnici bohužel zemřel na otok mozku. Údajně se oběsil na prostěradle.

"Mohu potvrdit, že k události došlo - jednalo se o pokus sebevraždy vězněné osoby. Včasným zásahem se našim příslušníkům podařilo zachovat životní funkce a muž byl předán rychlé záchranné službě," řekla Blesku tisková mluvčí vazební věznice Brno Dana Krejčířová.

Marek i celá Richardova rodina byli v šoku. Policejní zásah považují za neuvěřitelně brutální a nelíbí se jim ani, že Richard skončil ve vazbě, ačkoliv měl být převezen kvůli sebepoškozování na psychiatrii.

„Nikoho nás do nemocnice za ním nepustili ani jeho manželku s dětmi - má osmiletou dcerku a malého synka a další je na cestě. Nevěřím, že se můj bratr oběsil a nenechal ani dopis na rozloučenou," řekl PressTV Marek s tím, že chce celou věc řešit přes policii a GIBS. 

Zesnulý Richard byl mladý muž s údajně hustě popsaným trestním rejstříkem. Seděl opakovaně ve věznicích, mimo jiné za závažné majetkové a drogové delikty.

Fakultní nemocnice v Brně o okolnostech a příčině mužova úmrtí informace neposkytne. „Nemáme k tomu oprávnění,“ řekl Blesku mluvčí Pavel Žára. Součinnost poskytne pouze vyšetřovatelům.

Policie zároveň odmítla jakoukoliv brutalitu při zatýkání mladíka. Záležitost vyšetřuje GIBS. „Případem jsem se začali v pátek zabývat,“ potvrdila Blesku mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Za jak dlouho bude ve věci jasno, odmítla předjímat.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání