Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Johnson prohrál bitvu o brexit: Poslanci „zamázli“ divoký odchod a odmítli volby

Aktualizováno -
4. září 2019
22:58
Autor: ČTK - 
4. září 2019
19:05

Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu v závěrečném, třetím čtení schválili návrh zákona, který má zabránit premiérovi Borisovi Johnsonovi vyvést Británii 31. října z Evropské unie bez dohody s Bruselem. Předlohu podpořilo 327 zákonodárců, proti se jich postavilo 299. Návrh nyní poputuje do horní komory, Sněmovny lordů. Premiér pak vyzval k uspořádání předčasných voleb, které by se mohly konat 15. října, ty ale poslanci Dolní komory odmítli. Pro vypsání voleb potřeboval předseda dvě třetin poslanců ze 434, návrh jich podpořilo 298. 

 

Volby se podle Johnsona měly konat dva dny před summitem EU v Bruselu a o něco více než dva týdny před plánovaným termínem brexitu. „Země musí rozhodnout, jestli to bude vůdce opozice nebo já, kdo to pojede vyřešit do Bruselu,“ prohlásil Johnson. „Jestliže budu premiérem, budu se snažit dosáhnout dohody. A věřte mi, že vím, že to dokážu,“ dodal s tím, že právě z tohoto důvodu „se musí v úterý 15. října konat volby“.

Poslanci Dolní komory ale návrh odmítli. Pro bylo jen 298 přítomných zákonodárců, Johnson ale potřeboval dvě třetiny ze 434 poslanců.

„Premiér tvrdí, že má strategii. Nedokáže nám ale říci, jakou. Větším problémem ale je, že to nedokáže říct ani Evropské unii,“ řekl v reakci na Johnsonova slova lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Premiérovu brexitovou strategii označil za „císařovy nové šaty“ podle jedné z Andersenových pohádek. „Říká, že chce znovu vyjednat brexit, kde jsou ale nějaké plány či návrhy?“ ptal se ve sněmovně Corbyn.

Snaha o vypsání předčasných voleb je podle Corbyna „cynický krok cynického premiéra“ a „falešná hra“, která není hodna Johnsonova úřadu. Labouristé podle něj jsou připraveni se s konzervativci utkat ve volbách, ale až v okamžiku, kdy bude návrh zákon schválený dnes Dolní sněmovnou definitivně přijat a formálně potvrzen královnou.

Zákon poputuje do horní komory parlamentu, Sněmovny lordů. Jestli ta návrh zákona pozmění, vrátí se zpět do Dolní sněmovny. Konzervativní členové Sněmovny lordů předložili přes 90 dodatků, jejichž projednáním chtějí celý proces schvalování pozdržet.

„Veřejnost si přeje brexit a podnikatelé zase chtějí jistotu,“ prohlásil během debaty v parlamentu ministr pro brexit Stephen Barclay. „Cílem tohoto zákona je zastavit brexit. Vyzývám proto mé kolegy, aby hlasovali proti,“ dodal. Návrh zákona podle Barclaye podkopává vládní vyjednávání s Evropskou unií. Jak uvedl, zatímco dříve EU říkala, že dohodu o brexitu již nelze změnit, nyní je prý „otevřená určitým alternativám ohledně irské pojistky“.

Tisíce lidí v Británii protestovaly proti kroku premiéra Johnsona (31. 8. 2019). Tisíce lidí v Británii protestovaly proti kroku premiéra Johnsona (31. 8. 2019). | ČTK

Hlavním sporným bodem mezi Londýnem a Dublinem, potažmo Bruselem, je budoucí podoba režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. Takzvanou irskou pojistku, kompromisní řešení, které vyjednala expremiérka Theresa Mayová a které má přísným hraničním kontrolám zabránit, současný předseda britské vlády Johnson označuje za nedemokratickou a žádá, aby byla z dohody odstraněna.

Zákona dává vládě čas do 19. října na dosažení nové dohody s Evropskou unií, nebo požaduje souhlas parlamentu v případě neřízeného odchodu z Unie.

Vystoupení z unie si Britové odhlasovali v referendu v červnu 2016, avšak ani více než tři roky poté není jasné, kdy nebo za jakých podmínek země blok opustí. Dojednanou „rozvodovou“ dohodu na začátku roku třikrát odmítli britští poslanci, nedokázali se však dohodnout na jiném scénáři. Brexit byl tudíž odložen z konce března na konec října. Nyní se ale rýsuje další možný odklad, tentokrát do 31. ledna 2020.

Soud ve skotském Edinburghu dnes mezitím rozhodl, že několikatýdenní přerušení zasedání britského parlamentu před datem brexitu je v souladu se zákonem. Skupina více než 75 opozičních zákonodárců kontroverzní rozhodnutí vlády napadla s tím, že je protiústavní. Soudce Raymond Doherty ale podle agentury Reuters řekl, že jde o problém politický a nikoli o záležitost justice. Královna Alžběta II. minulý týden na základě doporučení vlády nařídila, aby britský parlament nezasedal od příštího týdne až do 14. října.

 

jonn ( 4. září 2019 21:50 )

Je to vůůl, hoďte na něj síť.

Zobrazit celou diskusi