Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čaputové se zželelo podvodníka. Otec postižených chlapců dostal milost

Autor: for, cas.sk - 
4. září 2019
17:31

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová udělila ve středu podmínečnou milost muži J. P. (48), jenž se provinil úvěrovými podvody. Informovala o tom Henrieta Hajtová z tiskového oddělení prezidentky. Muž si odseděl jeden rok, poté jej Čaputová omilostnila z důvodů závažných zdravotních potíží jeho dvou synů (14 a 20). Oba mladíci jsou těžce postižení a trpí přidruženým psychiatrickým onemocněním. Vyžadují každodenní péči, což osamělá manželka nyní nedokáže bez manžela zvládat.

„J. P. byl pravomocně odsouzený soudem za spáchání trestního činu úvěrové podvody trestem odnětí svobody na dobu dvou let. Výkon trestu byl odložen se zkušební dobou čtyři roky. Soud mu udělil v této zkušební době nahradit podle jeho sil způsobenou škodu, což odsouzený vzhledem ke špatné finanční situaci neudělal,“ objasnila průběh případu Hajtová. 

Otec čtyř dětí byl tak vzat loni 3. září do vazby, kde si měl odpykat dvouletý trest. Ve vězení se podle tiskové mluvčí slovenské prezidentky choval ukázkově a právě i proto se rozhodla prezidentka Čaputová zasáhnout.

J. P. má navíc doma skličující situaci. Dvě z jeho dětí jsou těžce postižené a potřebují každodenní péči. Manželka odsouzeného se o dva mladíky (14 a 20) nedokázala starat sama, jelikož se sama léčí se svými neduhy a psychózami.

Situace v této rodině se jeví jako kritická. Odsouzený byl živitelem rodiny, která je v současnosti odkázána na pomoc příbuzných, školy, místního úřadu i nevládní organizace. Prezidentka při udělování milosti postupovala podle ústavy a trestního řádu.

Hajtová ještě přiblížila, že se k případu váže řada polehčujících okolností. „Odsouzený si vzal úvěr pod nátlakem jiných osob, které znaly jeho špatné finanční poměry. Ještě v roce 2005 přestal úvěr splácet. Trestní oznámení bylo pak podáno až po sedmi letech po spáchání skutku. Muž se jiných nezákonných věcí nedopustil,“ zmínila mluvčí závěrem.

Pepa Re ( 5. září 2019 05:45 )

Je to nesympatická flundra

Manowar ( 5. září 2019 05:15 )

Pravda,totálně ztratili rozum.

prasatkopepicek ( 4. září 2019 22:04 )

Kdyz porovnam nasi hradni zumpu s Caputovou tak myslim, ze nam slovaci o dost utekli...

sigmae ( 4. září 2019 22:03 )

prezidentka je mi sympatická a milost je v tomto případě na místě

sigmae ( 4. září 2019 22:00 )

pravdu díš...

Zobrazit celou diskusi