Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hořící Amazonie bude mít děsivý dopad a naruší i potravní řetězec, varují ekologové

Autor: Darina Jíchová - 
29. srpna 2019
20:43

Celý svět se zatajeným dechem sleduje zkázu Amazonského deštného pralesa, který ničí rozsáhlé požáry. Oheň podle odborníků představuje obrovskou hrozbu pro místní ekosystém. „Musíme se připravit na značný počet uhynulých zvířat,“ varoval Roberto Troya ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Připomněl, že v Amazonii lze najít více než 400 druhů savců, alespoň 300 druhů plazů, 400 druhů obojživelníků a nejméně tři tisíce druhů ryb. Zdůraznil, že požáry nejvíce poškodí tamní flóru, podle WWF je v Amazonii až 40 druhů rostlin, informovala stanice CNN.

„Už teď požár brazilského pralesa narušil citlivou rovnováhu zdejšího ekosystému, v Amazonii se nachází řada ohrožených druhů živočichů i rostlin, které pravděpodobně přijdou o svůj domov. Prales pro ně představuje ideální lokalitu, může se stát, že jinde se jim dařit nebude a zcela vymizí,“ vysvětlil Troya.

V Brazílii probíhají protesty, demonstranti požadují okamžitou akci na záchranu deštných pralesů. Aktivistka s transparentem: Zvířata hoří zaživa. V Brazílii probíhají protesty, demonstranti požadují okamžitou akci na záchranu deštných pralesů. Aktivistka s transparentem: Zvířata hoří zaživa. | Reuters

Troya rovněž uvedl, že vědci nemohou přesně určit, které druhy jsou v největším ohrožení. „Můžeme teď říct jedině, že amazonská zvířata rozhodně nejsou schopná se adaptovat na život v takovém žáru,“ řekl Troya.

Zvířata nejsou schopná se adaptovat

Ekolog Mažeika Sullivan z Ohijské státní univerzity provedl důkladný výzkum v kolumbijské části Amazonie, zaměřoval se na to, jak zvířata reagují na požár. „Bude pro ně těžké se přizpůsobit, na rozdíl od severoamerických živočichů, kteří jsou na požáry zvyklí, jihoamerická zvířata se zatím nebyla schopna adaptovat,“ sdělil reportérům CNN. Jako příklad uvedl severoamerického datlíka černohřbetého, který po častých požárech změnil stravu, nyní vyjídá brouky, kteří žijí v ohořelých stromech.

„Víme, že požár se výrazně podepíše na živočišné populaci Amazonie, nejvíce se obáváme o ohrožené druhy jako chápan amazonský, titi Miltonův nebo tamarína sedlového,“ doplnil Sullivan. Biolog Germán Mejía uvedl, že katastrofa už zasáhla savce a ptáky, kteří žijí v dutých stromech, případně zvířata, která se živí ovocem. „Už teď pozorujeme redukci ptáků, primátů a dalších zvířat,“ prohlásil Mejía.

Vědci: Potravní řetězec bude narušen

„Je třeba pamatovat na to, že ne všechna zvířata jsou schopná před ohněm utéct. Některé druhy plamenům neuniknou. Problém představuje nejen požár, ale také kouř,“ doplnil Mejíu Sullivan. „Pro větší kočkovité šelmy, kapybary nebo dravce bude útěk snadný, z dlouhodobého hlediska ale přijdou o svou přirozenou kořist, což povede k jejich uhynutí,“ domnívají se odborníci.

Podle WWF jsou ve velkém ohrožení jaguáři, jejichž potravní řetězec bude narušen. „Šelma sice před požárem uteče, ale pak nebude mít co lovit. Navíc jaguáry v poslední době zabíjejí farmáři, protože jim na odlesněné ploše žerou dobytek,“ uvedl Troya, v současné době je jaguár považovaný za „téměř ohrožený“ druh, to se ale kvůli požárům v Amazonii změní.

Katastrofa ovlivní i vodní živočichy, hlavně vydry obrovské. V oblasti dojde ke změně teploty vody a jejího chemického složení. „Je otázkou, zda se novým podmínkám přizpůsobí zhruba tři tisíce druhů ryb. Problematické to bude i pro vydry, které se rybami živí,“ vysvětlil Sullivan. 

Požáry dál ničí Amazonii, dopad budou mít na tamní faunu a flóru. Devastace rostlin už je jasně patrná. (29. 8. 2019) Požáry dál ničí Amazonii, dopad budou mít na tamní faunu a flóru. Devastace rostlin už je jasně patrná. (29. 8. 2019) | ČTK

V ohrožení jsou i ryby

„Dopad požáru možná nepocítíme letos, dejte tomu ale pár let a jeho efekt bude jasně viditelný,“ varoval Sullivan. „Chemické složení vody v Amazonii se výrazně změní, ovlivní to nejen ryby, obojživelníky a další vodní organismy, ale také zvířata, co vodu pijí, nebo která v ní loví,“ dodal ekolog.

„Devastace flóry je patrná už nyní. Zalesněná zelená plocha Amazonie se mění v suchou krajinu připomínající savany. To už před požárem začalo odlesňování, ke kterému svolila vláda současného prezidenta Jaira Bolsonara. S globálním oteplováním se bude shořelá země dál vysušovat,“ sdělil tisku Sullivan.

„V současnosti pozorujeme živočišný exodus z Amazonie, zhruba 80 procent tamních stromů závisí na zvířatech, která roznášejí jejich semena. Když tato zvířata z oblasti zmizí, naruší to celý vývojový cyklus, stromy tím ztratí schopnost regenerace. Spousta původních rostlin vymizí a s nimi se vytratí část světové biodiverzity,“ uzavřel Sullivan.

 

mrdlafka ( 30. srpna 2019 13:36 )

naprosto pregnantně řečeno, strašení lidí přenechejte jednomu velkému debilovi, taky to byl minystr fynancí

sairait ( 30. srpna 2019 03:27 )

jistě mluvím všem českým obyvatelům z duše, když tvrdím že nám může být celá Amazonie hluboce v řitním otvoru i s tím jejich vrchním magorem

brano34 ( 29. srpna 2019 23:45 )

Velké požáry Sibiře roku 1915 jsou dodnes největšími ničivými požáry zaznamenanými v historii lidstva. Amazonie dělá starosti jen některým ekologům...

Zobrazit celou diskusi