Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dovolenkový ostrov či „zelené plíce“ planety spalují obří požáry. Trápí dál i Rusy

Autor: ČTK, simao - 
21. srpna 2019
14:47

Spalující požár na Kanárských ostrovech, konkrétně na ostrově Gran Canaria, je jen jedním z řady velkých problémů, se kterými hasiči aktuálně bojují. Již delší dobu sužují požáry ruskou Sibiř, Aljašku a nyní i „zelené plíce“ planety – Amazonii. Smog z rozsáhlých požárů přitom zasáhl i turisty vyhledávané Sao Paulo.

Špatné počasí společně s dýmem z rozsáhlých lesních požárů ponořilo Sao Paulo uprostřed odpoledne do tmy, napsal list El País. Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) v zemi od čtvrtka identifikoval 9507 nových požárů, většinu z nich v Amazonii, která je od Sao Paula vzdálená téměř 3000 kilometrů.

Obloha ztmavla. A ze dne se stala noc

Obloha v jednom z největších měst světa náhle ztmavla kolem třetí hodiny odpoledne a tma trvala přes hodinu, napsal server BBC. „Bylo to, jako by se ze dne náhle stala noc. Všichni o tom mluvili, protože ani během deštivých dnů obloha tolik neztmavne. Bylo to ohromující,“ uvedl jeden z obyvatel Sao Paula.

Dým, který zahalil město v pondělí, přivál vítr z tisíce kilometrů vzdálených států Rondônia, Acre, Mato Grosso a Mato Grosso do Sul podél hranic s Bolívií. INPE letos v Brazílii registruje přes 70 000 požárů, které ohrozily převážně amazonský deštný prales, napsala agentura Reuters.

Prales je označovaný za „zelené plíce“ planety, protože má klíčovou roli v pohlcování skleníkových plynů přispívajících ke změnám klimatu. Většina jeho rozlohy se nachází na území Brazílie a ohrožuje ho především kácení a vypalování stromů s cílem získat zemědělskou půdu.

Amazonská džungle je v plamenech, následky sucha ničí tamní lesy. Amazonská džungle je v plamenech, následky sucha ničí tamní lesy. | Reuters

Rozsáhlé požáry vedle toho sužují např. i jihoamerickou Bolívii.

Pohled na ohněm zachvácenou Bolívii Pohled na ohněm zachvácenou Bolívii | ČTK

Obří požár na Kanárech

Hasiči bojují s požáry i v Evropě. Zkrotit se nadále snaží rozsáhlý lesní požár na španělském ostrově Gran Canaria, který se ale od soboty nedaří dostat pod kontrolu. 

Plameny zničily už více než 12 000 hektarů v severní a západní části ostrova, včetně nejméně 2000 hektarů přírodního parku. Podle deníku El País jde o nejhorší lesní požár ve Španělsku za poslední roky.

Zatím přímo neohrozil oblast, kam směřuje většina turistů navštěvujících tento ostrov u afrického pobřeží. Z lehátek turistů a koupajících se místních jsou však vidět na obzoru a v okolních horách sloupce hustého dýmu.

Lesní požáry zasáhly Kanárské ostrovy. Lesní požáry zasáhly Kanárské ostrovy. | Reuters

Část lidí z 10 000 evakuovaných se již v úterý začala vracet domů. Před plameny byla ušetřena hlavní část ostrovní přírodní rezervace Tamadaba. Do boje s ohněm bylo dohromady nasazeno na 1000 hasičů s téměř 20 letadly a vrtulníky.

Plameny v předchozích dnech místy dosahovaly výše až 50 metrů, takže hasit se někde nedalo ani ze vzduchu. Vysoké teploty, až kolem 34 stupňů, nízká vlhkost vzduchu a vítr o rychlosti i přes 80 kilometrů v hodině přispěly k rychlému šíření požáru.

Ostrov Gran Canaria zasáhl obří požár. (srpen 2019) Ostrov Gran Canaria zasáhl obří požár. (srpen 2019) | Reuters

Vedle toho se dál nepodařilo uhasit ani požáry na druhém největším řeckém ostrově Euboia, kvůli kterým došlo také k evakuaci několika vesnic. „Je to obrovská ekologická katastrofa v jedinečném borovicovém lese,“ citovala agentura AFP regionálního guvernéra Costase Bakoyannise.

Již minulý týden zasaženou oblast navštívil řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který neštěstí glosoval slovy: „Víme, že lesní požáry tu s námi zůstanou. Budou součástí, tak jako byly i dosud, našeho každodenního života, protože klimatické změny si vybírají daň i na jihu Evropy.“

Během letních měsíců nejsou v Řecku lesní požáry skutečně ničím mimořádným. Jejich riziko je ale nyní o to vyšší, že se zkombinovalo sucho, horko a silný vítr. Úřady opakovaně apelovaly na veřejnost, aby se zdržela například venkovní práce s páječkou, pálení plevele či opékání na ohni. 

Plameny šlehají na Aljašce i Sibiři

S požáry však bojují i jinde. Na Aljšace, ale také třeba a Sibiři. Hustý dusivý dým zachvátil také město Ust-Ilimsk v Rusku. Ruští hasiči bojují celkem s desítkami požárů na ploše přes 80 tisíc hektarů. A to nejen na Sibiři, ale i na Čukotce.

V těžko dostupných a vzdálených místech na Sibiři současně podle agentury hoří lesy na ploše 1,2 milionu hektarů, což je plocha větší než Středočeský kraj. Ale tyto požáry se nehasí, protože náklady na hašení by podle úřadů byly vyšší než předpokládané škody.

Globální důsledky sibiřských požárů

Na přelomu července a srpna sibiřská tajga postupně hořela na ploše tří milionů hektarů, což zhruba odpovídá rozloze 40 procent Česka. Pomoc prezidentovi Vladimiru Putinovi tehdy telefonicky nabídl jeho americký protějšek Donald Trump. Dým z požárů dusí i vzdálená města za hranicemi Ruska, ekologové se obávají globálních následků sibiřských požárů, například rychlejšího tání arktického ledu.

Podle ekologů oheň letos zničil lesy na 14,9 milionu hektarů a hrozí, že padne sedm let starý rekord, kdy v Rusku shořelo 18,1 milionu hektarů lesa, což je plocha přesahující dvojnásobek rozlohy České republiky.

Kouř vzniklý požárem komplikuje život obyvatelům Ruska. Kouř vzniklý požárem komplikuje život obyvatelům Ruska. | Reuters

Zobrazit celou diskusi