Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Holčička (5) přežila čtyři dny mezi medvědy. „Problémy by měl i dospělý,“ smekl pátrač

Autor: blv - 
28. srpna 2019
19:30

Čtyři dny bloudila pětiletá dívenka v hlubokém lese a pátralo po ní tisíc lidí. Nejedla, nepila a navíc ve stejných místech byla medvědice s mláďaty. „Vyděsilo nás, když jsme viděli, jak se dětské stopy kříží s medvědími,“ řekl jeden z dobrovolníků. Do vzduchu vzlétly vrtulníky, přijeli vojáci a místní dobrovolníci až do naprostého vyčerpání prohlíželi každé houští.

Zarinka je pětiletá holčička a žije spolu s rodiči v ruské vesnici v Nižněnovgorodské oblasti uprostřed přírody. V osudný den se rodina vypravila na kraj místního lesa. Dívenka ale začala být unavená, a tak se rozhodla vrátit domů. Od toho okamžiku ji nikdo neviděl. Začalo rozsáhlé pátrání. Dnem i nocí ji hledalo tisíc lidí, armáda, vrtulníky, psovodi i potápěči.

Nejprve se soustředili na vesnici, hledalo se ve sklepích i ve studnách. Třetí den už vysílení pátrači ztráceli naději. „Šance jsou, ale víte, po takové době…to by i dospělý člověk měl problémy, ale musíme hledat,“ řekl jeden z nich pro internetový kanál Novosti Nižněgo Novgoroda (NNN).

Pátrání v rojnici se postupně rozšiřovalo dál do okolního hustého lesa. „Vyděsilo nás, když jsme viděli, jak se dětské stopy kříží s medvědími,“ uvedl jeden z lesníků. Narazit v okolí vesnice na medvěda totiž podle něj není žádná vzácnost.

Čtvrtý den lidé v rojnici zaslechli divné zvuky, které ale nezněly ani jako lidské. Začali volat Zarinčino jméno a uslyšeli odpověď. Po zvuku dívku našli. „Ručičky měla samou modřinu a v obličeji byla poštípaná. Na sobě měla potrhané džínové kraťasy. A stála na sáčku, který roztrhla. Protože země byla studená a mokrá,“ popsala pro kanál NNN, dobrovolnice, která byla u holčičky jako jedna z prvních. 

„Zeptali jsme se, jak se cítí. A ona nám řekla, že by chtěla dortík. Tak jsme si s ní povídali a okamžitě ji vynesli z lesa, asi za patnáct minut byla venku,“ vzpomínala na první okamžiky dojemného setkání Světlana Šugová pro televizní stanici První kanál.

 Šťastné okamžiky ze záchrany se podařilo zachytit na mobilní telefon

Maminka holčičky byla tak zdrcena, že po celou dobu nemohla mluvit. „Děkuji všem lidem, kteří na ni mysleli, kteří ji hledali. Modlila jsem se k Bohu a on mi ji vrátil. Je naživu, všechno si pamatuje, je zdravá. Objala mě, dala mi pusu,“ byla první slova Maliky Mirzajevové pro ruská média.

Přes utrpěné lehké šrámy a modřiny byla Zarinka v pořádku, přesto je teď pro jistotu v oblastní nemocnici na pozorování. 

naidka ( 28. srpna 2019 20:10 )

Podle nadpisu to vypadalo, že byla čtyři dny členkou medvědí rodinky, že se jí medvědice Balú ujala jako Mauglího a ona jim zatím zkřížila stopu.

Zobrazit celou diskusi