Skupinka zhruba 20 mladých lidí si v úterý večer vyrazila do Petřínských sadů, jedna dívka se ale domů nevrátila. „Na místě údajně probíhala oslava, při níž skupina podle výpovědí popíjela a konzumovala drogy. 19letá dívka si měla odskočit na toaletu a spadnout do čtyřmetrové tzv. medvědí díry,“ řekl Blesk.cz policejní mluvčí Jan Daněk. Místu se tak říká proto, že ve stráni, kde se nachází, měl šlechtický rod Lobkoviců kdysi medvědárium a jáma nejspíš sloužila jako bazén. 

Kamarádi kolem půl jedné v noci, kdy k neštěstí došlo, zalarmovali záchranáře, ti museli povolat hasiče, aby nebohou dívku z propasti vysvobodili.  „Pomocí lezecké techniky byla osoba zajištěna, vytažena a předána do péče zdravotníků,“ popsala mluvčí hasičů Kateřina Suchánská.

Dívka spadla tak nešťastně, že utrpěla vážné poranění hlavy. „Záchranáři zajistili dva žilní vstupy, dýchací cesty a uvedli dívku do umělého spánku. Poté ji převezli do motolské nemocnice na anesteziologicko-resuscitační oddělení,“ popsala Jana Poštová, mluvčí pražských záchranářů. Okolnosti celého případu teď zjišťují policisté.

Neměli tam co dělat

Místo, kde k neštěstí došlo, leží zhruba 15 metrů ve stráni nad cestou, kde stojí socha Jaroslava Vrchlického. Nevede k němu žádná cesta a není ani nijak osvětlené. Podle magistrátu, jemuž území, které spravuje městská firma Lesy hlavního města Prahy, patří, neměla mládež v místě co pohledávat, natož tam popíjet. Na to ostatně upozorňují cedule nainstalované u všech vchodů do parku.

„Na Petříně je členitý terén, mnoho stromů a dalších přírodních překážek, kde se případně může stát nehoda, a lidé by se měli chovat v těchto místech obezřetně a vyvarovat se mimo jiné konzumaci alkoholu a následného vcházení mezi porost mimo cesty. Konzumaci alkoholu zde také zakazuje vyhláška,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník s tím, že podobné organizované akce, kde se sejde větší počet lidí, by se navíc měly hlásit na magistrátu. Dodal, že osvětlení v místě chybí kvůli ochraně roháče velkého. „Mrzí nás, že k takové nehodě došlo, a doufáme, že se nebude opakovat,“ uvedl mluvčí. 

Fotogalerie
26 fotografií