Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krokodýl, který kdysi patřil Fidelu Castrovi, pokousal muže na večírku v akváriu

Autor: Darina Jíchová - 
22. srpna 2019
15:53

Tradiční račí slavnosti ve Švédsku přerušil útok krokodýla, který patří bývalému kubánskému vůdci Fidelu Castrovi. Poraněn byl jeden muž, k napadení došlo ve stockholmském akváriu, kde se konal večírek u příležitosti národního svátku Den raků. Muž musel být hospitalizován, incident vyšetřuje policie, informovala stanice CNN.

Muž pronášel proslov během zahájení slavnosti, stál na kameni vedle akvária a během své řeči vystrčil ruku přes okraj terária s Castrovým krokodýlem. „Večírek probíhal v uzavřené části akvária, muž stál na vysokém kameni a pronášel projev, během toho strčil ruku přes skleněnou bariéru, která je vysoká dva metry. Jeden z kubánských krokodýlů to zpozoroval, vyskočil a chytil ho za předloktí,“ řekl reportérům ředitel akvária Skansen Jonas Wahlström.

„Na party naštěstí byli tři doktoři, kteří se o něj okamžitě postarali a zastavili krvácení. Ostatní hosté přivolali sanitku. Muž byl převezen do nemocnice, utržil zranění na předloktí a na dlani. Krokodýl ho držel jen 10 vteřin,“ dodal Wahlström.

Dárek pro sovětského kosmonauta

Dva krokodýly, pár pojmenovaný Castro a Hillary, od Castra původně  v 70. letech dostal sovětský kosmonaut Vladimir Šatalov, ten si je z Kuby odvezl do Moskvy, kde je ubytoval ve svém bytě. Šatalovova manželka je ale rychle vyhodila, nový domov našli v moskevské zoo. V 80. letech získal plazy Wahlström a převezl je do svého akvária ve švédské metropoli. Krokodýli kubánští patří mezi výrazně ohrožené druhy, Švédům se je ale daří pěstovat.

„Uděláme všechno pro to, aby se už nikdy nic podobného neopakovalo. Přijali jsme nová bezpečnostní opatření. Naše myšlenky jsou se zraněným a jeho rodinou, kterou incident hluboce otřásl,“ uvedl Wahlström ve svém prohlášení.

 

Zobrazit celou diskusi