Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Johnsonova „vydřička“ nesmí do USA: Nedostala vízum, zavařil jí výlet do Somalilandu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
21. srpna 2019
10:17

Přítelkyně britského premiéra Borise Johnsona (55) Carrie Symondsová (31), které politik láskyplně přezdívá „vydřička“, nedostala vízum do Spojených států. Do USA chtěla vyrazit pod záštitou environmentální charitativní organizace Oceana, pro kterou pracuje jako její hlavní poradkyně. Úřady ale její žádost o krátkodobé vízum zamítly, důvodem je zřejmě její loňský výlet do Somalilandu, kde se dokonce setkala se samozvaným prezidentem neuznaného státu, uvedl deník Daily Mail.

Symondsová do Somalilandu, který se nachází na území severního Somálska v Africkém rohu, vyrazila se svou kamarádkou Nimko Aliovou, která ze Somalilandu pochází. Během svého pobytu se setkaly s prezidentem Musem Bihim Abdím.

Carrie Symondsová vyrazila s kamarádkou Nimko Aliovou na nákupy. Carrie Symondsová vyrazila s kamarádkou Nimko Aliovou na nákupy. | reprofoto/twitter/nimkoali

Návštěva Afriky britské „první dámě“ zavařila

V samozvané Republice Somaliland, která se v roce 1991 odtrhla od sousedního Somálska, jednala Symondsová s tamním prezidentem hlavně o právech žen a znečištění moře. Spojené království patří mezi několik zemí, které mají se Somalilandem diplomatické styky, Spojené státy ale nikoli.

Přestože si Symondsová výlet do východní Afriky očividně užila, nyní jí dělá problémy. Kvůli pobytu v zemi rozdělené občanskou válkou se zřejmě nepodívá do USA, kam chtěla v následujících dnech letět kvůli práci. Symondsové nepomůže ani její mocný partner.

Premiérova kancelář oficiálně Symondsové nemůže pomoct

Daily Mail píše, že Downing Street nemůže – přinejmenším oficiálně – zasáhnout v její prospěch. Když se Symondsová nastěhovala do premiérského sídla, vydal úřad předsedy vlády prohlášení, v němž uvedl, že daňové poplatníky nebude premiérova partnerka stát nic navíc. Symondsová totiž není za Johnsona vdaná. Premiér je stále ženatý s matkou svých čtyř dětí Marinou Wheelerovou. Na rozdíl od manželek předchozích premiérů, například Cherie Blairové nebo Samanthy Cameronové, tak Symondsová nemá svůj vlastní personál.

Symondsová, americká ambasáda v Londýně i Downing Street zprávu Daily Mail odmítly komentovat. Během žádosti o vízum Symondsová pravděpodobně narazila na otázku: „Byli jste nebo cestovali jste přes Irák, Sýrii, Írán, Súdán, Libyi, Somálsko nebo Jemen 1. března 2011? Nebo v období po tomto datu?“ Její odpověď v tomto případě musela být „ano“, a proto byla její žádost o vízum okamžitě zamítnuta.

Na summit G7 dorazí Johnson bez vydřičky

Johnsonova přítelkyně měla vyrazit do USA 24. srpna, tedy ve stejné době, kdy se premiér vydá na summitu G7 ve francouzském městě Biarritz. Symondsová měla naplánováno několik schůzek s jednateli Oceany, která má v USA své sídlo. „Doufáme, že se to podaří vyřešit co nejdříve a slečna Symondsová nebude nucena měnit svůj rozvrh,“ sdělil novinářům Daily Mailu diplomatický zdroj.

 

Zobrazit celou diskusi