Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Merkelová chce domluvit Johnsonovi kvůli brexitu. Měl by být „spořádanější“

Autor: ČTK, tsv - 
16. srpna 2019
13:05

Německá kancléřka Angela Merkelová se chce brzy osobně sejít s britským premiérem Borisem Johnsonem a hovořit s ním o brexitu a dalších společných tématech. Oznámil to dnes mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Řekl, že schůzka je plánována na nejbližší dobu, termín ale neupřesnil. Mluvčí zdůraznil, že Německo upřednostňuje spořádaný odchod Británie z Evropské unie; brexit bez dohody podle něj není v ničím zájmu.

Johnson hodlá vyvést Británii z evropského bloku 31. října, ať už s dohodou, nebo bez ní. Připravenou dohodu, kterou vyjednala Johnsonova předchůdkyně v úřadu Theresa Mayová, nynější britský premiér odmítá. Chce s Bruselem domluvit nový dokument, který nebude obsahovat takzvanou irskou pojistku, jež má zabránit vzniku klasického hraničního režimu mezi Irskou republikou a Severním Irskem. EU ale o dohodě znovu jednat nechce.

Dokument předložený vládou Mayové třikrát odmítla dolní komora britského parlamentu, především právě kvůli irské pojistce. Premiérka nakonec reagovala demisí.

 

Hrozba brexitu bez dohody, který by mohl poškodit nejen britské hospodářství, je hodnocena jako stále reálnější. Ekonomický deník Handelsblatt ve čtvrtek napsal, že německá vláda považuje nežádoucí brexit bez dohody ke konci října za vysoce pravděpodobný a je na něj připravena.

12x36je_dost ( 16. srpna 2019 13:47 )

Ty tlamo, nemám na tebe nadavku, co tě vystihla, VRAHU EVROPY

Zobrazit celou diskusi