Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tvrdý brexit v pátek dál hrozí, varuje EU. Londýn čeká na rozhodnutí o odkladu

Autor: ČTK, for - 
10. dubna 2019
18:55

Evropská unie a 27 jejích členských zemí si nepřeje odchod Velké Británie z bloku neupravený žádnou dohodu už tento pátek. Je však na takový vývoj plně připravena. Novinářům to ve středu řekl mluvčí Evropské komise (EK) Margaritis Schinas. Komisaři podle něj na svém středečním jednání stav příprav na případný brexit bez dohody hodnotili před večerním mimořádným summitem EU, který bude rozhodovat, zda vyhoví žádosti Londýna o další odklad odchodu z unie.

„Odchod neupravený dohodou bude znamenat zmatky a není žádoucí. Evropská unie je na to plně připravena. Není to výsledek, který bychom si přáli, ale neobáváme se ho,“ prohlásil Schinas.

Ačkoliv se z dosavadních jednání zdá, že summit Británii umožní několikaměsíční až roční odklad odchodu, není náhlý brexit bez dohody už v pátek zcela vyloučen. Za určitých okolností by mohla Británie z EU odejít podobně náhle i k jiným datům ještě před prázdninami.

Komise, která v minulosti v přípravě na brexit bez dohody připravila kolem dvou desítek legislativních úprav, ve středu nabídla členským zemím konkrétní praktické pokyny v pěti oblastech od oprávnění občanů k pobytu a jejich nároky na sociální zabezpečení, přes ochranu údajů, léčiva a zdravotnické prostředky až po rybolov či policejní a justiční spolupráci v trestních věcech.

Komise v minulých týdnech vedla s 27 členskými státy unie rozsáhlé technické diskuse jak o obecných otázkách práce v oblasti připravenosti a alternativních opatření, tak o konkrétních hospodářských, právních a správních otázkách souvisejících s možností náhlého brexitu. Lidé z unijní exekutivy také navštívili hlavní města všech těchto zemí.

Zobrazit celou diskusi