Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Je vedro, máte volno.“ Zelení chtějí úlevy pro lidi pracující venku

Autor: ČTK, jry - 
25. července 2019
10:50

Ve dnech extrémních veder by lidé pracující pod širým nebem měli mít volno, navrhují němečtí Zelení. Způsob, jak čelit dopadům stále častějších vln veder, hledají i německé dráhy, které testují natírání kolejí na bílo, aby se tak výrazně nezvyšovala jejich teplota a nerostlo riziko železničních nehod. V Německu ve středu meteorologové naměřili rekordní teplotu 40,5 stupně Celsia. Dnes mohou být teploty ještě vyšší.

Zelení, kteří jsou teď spolu s vládními křesťanskými demokraty (CDU) nejoblíbenější stranou v Německu, požadují, aby ve dnech, jako jsou ty nynější, existovalo právo na volno z důvodu vedra, které by se vztahovalo na lidi pracující venku, tedy třeba na zemědělce, stavaře nebo čističe budov.

Širší veřejnost by podle opoziční strany měla vláda a samospráva chránit například větším množstvím zeleně ve městech, které vede ke snižování teplot, nebo výstavbou fontánek s pitnou vodou třeba na zastávkách veřejné dopravy.

Následky rekordních veder pociťuje i dopravní sektor. Letiště v Hannoveru chladí startovací a přistávací dráhy vodou, železniční společnost Deutsche Bahn zase testuje nový nátěr kolejí. Podobné testy na tramvajových kolejích v bavorském Würzburgu ukázaly, že teplota na takto ošetřených kolejích je v nejteplejší dny o zhruba osm stupňů Celsia nižší než na nenatřených kolejích, kde se vyšplhala až na 60 stupňů.

salto ( 25. července 2019 19:01 )

Tak snad p. Stropnickému teplo nevadí...

e.lesanova ( 25. července 2019 15:56 )

Všude se dá pracovní doba přizpůsobit momentálním podmínkám....pokud lidé musí pracovat venku, využít hodin hned po rozednění a dopoledne, posléze až večer...na to nemusíme mít "Zelené", na to stačí zdravý rozum a normálně uvažující zaměstnavatel...

Zobrazit celou diskusi