Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel nemocný šéf (†72) jaderných inspektorů. Navštívil Černobyl a zažil Fukušimu

Autor: ČTK, simao - 
22. července 2019
11:11

Zemřel šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano, bylo mu 72 let. Členské státy o tom dnes informovala sama organizace. Japonský diplomat Amano ji vedl od roku 2009, kdy na tomto postu vystřídal Egypťana Muhammada Baradeje. Zpráva o Amanově úmrtí se objevuje v době zvýšeného napětí kolem íránského jaderného programu. Amano za svého působení několikrát navštívil Černobyl, v němž mluvil navzdory katastrofě o výhodnosti jaderné energie. A řešit musel i potíže japonské Fukušimy.

„Sekretariát MAAE s politováním a nejhlubším zármutkem oznamuje, že zemřel generální tajemník Jukija Amano,“ uvedl výkonný orgán této organizace OSN. Důvod úmrtí nejvyššího představitele MAAE nesdělil. Vlajka MAAE před jejím sídlem ve Vídni je vztyčena na půl žerdi.

Sekretariát uvedl, že Amano hodlal oznámit radě guvernérů organizace, že ze své funkce v březnu příštího roku odstupuje. V chystaném rezignačním dopise uvedl, že je „velice hrdý na naše výsledky“ a vděčný členským státům i pracovníkům agentury.

Rada guvernérů je politický orgán složený ze 35 zástupců členských států, včetně České republiky. Amano vedl MAAE téměř deset let, jeho současný, už třetí mandát mu měl skončit v listopadu 2021. MAAE hraje důležitou roli při dohledu nad využíváním jaderné energie pro mírové účely. Mimo jiné prováděla přísné kontroly dodržování ustanovení jaderné dohody s Íránem z roku 2015.

Video  Průvodce z Černobylu pro Blesk: Češi tu někdy dělají nepořádek  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Obavy kvůli KLDR

MAAE pod Amanovým vedením řešila mj. i potíže jaderné elektrárny Fukušima. Amano vyrazil též do ukrajinského Černobylu - ještě v roce 2011 a po boku tehdejšího generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna. V Černobylu navzdory tragédii mluvil o výhodnosti jaderné energie. „Musíme normy jaderné bezpečnosti posílit na národní i mezinárodní úrovni,“ hlásal (nejen) při návštěvě Černobylu.

Varoval však také před tím, že omezené informace mají jaderní inspektoři ohledně severokorejských zařízení. „Pokračování a vývoj jaderného programu Korejské lidově demokratické republiky je nanejvýš znepokojující,“ varoval.

Kimův režim provedl již několik jaderných zkoušek, po poslední v září 2017 Amano prohlásil, že „KLDR udělala velmi rychlý pokrok... jde o novou a globální hrozbu“. MAAE přitom do Severní Koreje nemá od roku 2009 přístup a situaci v této zemi monitoruje zejména prostřednictvím satelitních snímků. Svá pozorování tudíž nemůže ověřit na místě.

Amano, podle které by např. boj proti změnám klimatu byl stěží možný bez jaderné energie, však často zdůrazňoval, že úkoly MAAE jsou odborné, nikoliv politické povahy. Agentura AP ale poznamenala, že loňské rozhodnutí Spojených států dohodu vypovědět stavělo Amana i jeho agenturu pod čím dál větší politický tlak.

Zároveň byla ale přívržencem tvrdého postoje Washingtonu k Íránu kvůli jeho jadernému programu. V této otázce se shodl se svým předchůdcem Baradejem, který v červnu 2009 řekl, že Írán se snaží vyrobit atomovou bombu, aby získal postavení velmoci na Blízkém východě.

Video  Elektrárna v Černobylu  - Marian Balog, Tomáš Sovinsky
Video se připravuje ...

Právě íránský jaderný program byl nejviditelnější náplní činnosti MAAE pod Amanovým vedením. Na podzim 2011 agentura například předložila zprávu, v níž obvinila Teherán, že provádí testy s vysoce výbušným materiálem. To prý naznačuje, že pracuje na jaderné zbrani. V červnu 2013 pak sám Amano řekl, že jednání s Íránem připomíná nikam nevedoucí pohyb v kruhu a íránský jaderný vývoj je v „jasném rozporu“ s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN.

Dlouhodobě nemocný

Organizace loni v září oznámila, že Amano podstoupil lékařský zákrok. Nic bližšího k tomu neuvedla. Povaha jeho onemocnění byla podle diplomatů v rámci organizace tématem, o kterém se nemluvilo. S každým jeho vystoupením na veřejnosti bylo ale zřejmé, že je čím dál nemocnější. Dnešní oznámení sekretariátu neuvedlo žádný časový rámec, do kdy by měl být jmenován Amanův nástupce.

Uchazeči o nejvyšší post v MAAE začali projevovat zájem, když se minulý týden objevily v médiích spekulace, že Amano svůj post předčasně opustí. Kandidaturu ohlásil argentinský velvyslanec v MAAE Rafael Grossi a podle diplomatů to samé patrně učiní i hlavní koordinátor agentury, Rumun Cornel Ferutsa.

Japonec řešící Fukušimu

Jukija Amano se narodil 9. května 1946 v japonské prefektuře Kanagawa. Vystudoval právnickou fakultu na Tokijské univerzitě a v roce 1972 nastoupil na ministerstvo zahraničí, kde se specializoval na otázky odzbrojení, nešíření jaderných zbraní a jaderné energie. Jako diplomat působil v laoském Vientianu, Ženevě, Washingtonu a v Bruselu.

V roce 2005, kdy zahájil kariéru v MAAE, tato organizace a její tehdejší šéf Baradej dostali Nobelovu cenu za mír.

Kromě íránského a severokorejského jaderného programu řešila MAAE pod Amanovým vedením také následky havárie v japonské atomové elektrárně Fukušima. V březnu 2011 vyvolalo silné zemětřesení desetimetrovou vlnu tsunami, jež poškodila chladící systémy, v důsledku čehož mimo jiné explodoval vodík. Největší problém během havárie, která znamenala ránu pro jaderné programy ve světě, představoval únik radioaktivní vody do oceánu a radioaktivních částí do ovzduší.

Zobrazit celou diskusi