Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Diplomat měl služebnou s obojkem i zvonkem na krku: Drsné praktiky řeší soud

Saúdský diplomat své služebné platil jen 18 korun na hodinu a na krk jí dal obojek, (ilustrační foto).
Saúdský diplomat své služebné platil jen 18 korun na hodinu a na krk jí dal obojek, (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Darina Jíchová - 
27. června 2019
17:00

Londýnský soud tento týden řešil hodně netradiční pracovněprávní spor. Filipínská služebná v něm vystoupila proti svému zaměstnavateli, saúdskému diplomatovi, působícího při velvyslanectví Saúdské Arábie v Londýně. Žena vypověděla, že denně pracovala od sedmi hodin ráno do půl dvanácté večer, na krku měla obojek se zvonkem, aby si ji mohl diplomat kdykoliv přivolat. Za svou práci dostávala jen necelých 18 korun na hodinu, informoval britský list The Independent.

Filipínka, které tisk referuje iniciály JW, sloužila prvnímu tajemníkovi saúdského velvyslance Chalídu Basfarovi a jeho rodině v jejich londýnské rezidenci. Pracovala 16 a půl hodin denně bez nároku na přestávku nebo dovolenou. Před soudem vypověděla, že ji Basfar nutil kolem krku nosit obojek se zvonkem, aby ji mohl kdykoliv přivolat, a to i mimo její dlouhou pracovní dobu.

Diplomat ženě volno a peníze jen sliboval

Žena uvedla, že jí Basfar u pohovoru slíbil pracovní vízum, alespoň minimální plat a každý týden jeden den volna, ona jeho nabídku přijala. Její pobyt v Londýně ale připomíná spíše otroctví. JW soudu sdělila, že měla zakázáno opouštět Basfarův dům, diplomat jí rovněž bral její peníze, své rodině mohla volat jen dvakrát za rok, pouze ale z telefonu jejího zaměstnavatele. Stěžovala si i na to, že ji Basfarova rodina slovně týrala.

Basfar se obrátil na soud s tím, aby případ zamítl, protože jako pracovník velvyslanectví má diplomatickou imunitu. Jeho žádost ale nepřijala soudkyně Jill Brownová, která se pracovněprávními kauzami zabývá. Brownová Basfarovi vzkázala, že jeho zacházení se služebnou se rovná otroctví a pašování lidí.

Imunita Saúda neochrání, rozhodla soudkyně

„Ministerstvo vnitra eviduje JW jako potencionální oběť v případě pašování lidí a moderního otroctví, která byla vykořisťovaná obviněným a jeho rodinou,“ uvedla Brownová, zdůraznila však, že Basfarova vina nebyla prokázána a že případ je stále předmětem šetření. Doplnila, že jelikož se obvinění týká aktivit mimo jeho oficiální funkce, nevztahuje se na něj jeho diplomatická imunita a soud bude dál pokračovat.

JW u Basfara pracovala od roku 2015, jeho služebnou byla i v Saúdské Arábii, když získal pozici prvního tajemníka velvyslance pro Velkou Británii, přesunula se s ním do Londýna. Na jejím pracovním vízu je uvedené, že je jeho osobní služebnou.

K tomu, aby pro ni toto vízum získal, musel se Basfar zavázat tím, že žena bude pracovat osm hodin denně a maximálně 50 hodin týdně, s tím, že denně bude mít 16 hodin volna, každý týden jeden volný den a nárok na měsíční dovolenou. Měl jí zajistit ubytování a vyplácet minimální národní mzdu, to je v Británii více než 230 korun na hodinu.

Filipínka má naději soud vyhrát

Basfar ale tyto podmínky neplnil, své služebné dokonce celý rok neplatil a nutil ji, aby dojídala zbytky po jeho rodině. Britové berou pracovněprávní případy velmi vážně, například minulý týden rozhodl soud ve prospěch bývalého řidiče katarského velvyslanectví, kterého jeho zaměstnavatel shodil na zem a křičel na něj „černý pse“ a „osle“. Řidič vysoudil více než 5 milionů korun.

Katarský diplomat Abudulláh Ali Ansarí se po přelíčení nechal slyšet, že je pod jeho úroveň se k případu vyjadřovat.

Zobrazit celou diskusi