Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Soud odebral matce dítě, protože se fotila v bikinách. Dceru získal otec násilník

Autor: Mii - 
19. července 2019
21:48

Američanka Bethany Vierrová si nikdy nemyslela, že její život v Saúdské Arábii bude tak komplikovaný. Od roku 2017 ale jen běhá po soudech a snaží se zachovat to málo z rodiny, co jí zbylo. Nejdříve řešila komplikovaný rozvod, který si nakonec vybojovala. Když ale přišla řeč na to, kdo se bude starat o dceru, soud ji přenechal rodině otce. Jako důvod uvedl, že Bethany se fotí v bikinách, což by mohlo morálně poškodit vývoj dítěte. Otec je přitom drogově závislý a ženu bil.

Soudní spor o tom, komu připadne do péče čtyřletá Zeina, vede Bethany se svým arabským exmanželem několik měsíců. V neděli se konalo hlavní jednání a tehdy si vyslechla zdrcující verdikt – dceru dostane otec, který se o ni bude starat společně s babičkou.

Soud tak rozhodl i přesto, že Bethany mu zaslala důkazní video, že otec jak na ni, tak na dceru fyzicky i verbálně útočí a konzumuje drogy, což byl jeden z důvodů, proč se s ním žena rozvedla. Jenže soudcům to nestačilo, místo toho vyzvedli fakt, že matka nemluví zcela dobře arabsky a je ateistou. Argumentovali i fotkami v bikinách, které její exmanžel stáhl ze sociálních sítí.

Podle Bethany bylo jasně vidět, že cokoli řekne, nemá žádnou hodnotu, soud dle jejích slov věřil jen otci. I když na fotografie reagovala vysvětlením, že byly pořízené v USA, soud je stále znovu připomínal. Dělal tak i poté, co se otec přiznal k občasnému užívání drog.

„Jsou to videa proti svědectví muže. Někteří členové soudu se na moje důkazy ani nepodívali. Prostě je úplně odsunuli, protože otec přísahal Bohu, že je vše vymyšlené,“ stěžovala si Bethany pro deník New York Times. Ze soudní síně vyšla s obličejem od slz. „Vážně jsem si myslela, že tu rozhodne právo, všechno jsem na to vsadila,“ přiznala matka. Nešťastná je i malá Zeina, která podle Bethany nechápe, co se děje.

Matka se rozhodla naplno přesunout do Saúdské Arábie po narození dcery, byť v zemi bydlí od roku 2011. Svůj život v USA nechal kompletně za sebou. V arabské zemi pracuje jako učitelka na univerzitě pro ženy a nedávno získala licenci pro otevření jóga studia, historicky prvního v Saúdské Arábii. V zemi chtěla zůstat mimo jiné proto, aby se Zeina mohla setkávat se svými příbuznými.

V jádru stojí systém opatrovnictví

Bethany nyní říká, že se rozhodla promluvit, aby poukázala na problém práv žen v arabském světě. „Není to jen můj příběh, jsou i horší případy,“ vysvětluje Američanka a dodává, že se setkala s matkami, které prošly ještě tragičtějšími procesy.

Podle saúdskoarabského práva, které vychází z práva Šaría, zůstávají matky po rozvodu pečovatelky dětí u synů do 9 let a u dcer do 7 let, přičemž otcové drží status zákonného zástupce. Po překročení těchto věků dětí všechna práva připadají otci. Jediná možnost, jak si matky styk s dětmi mohly ještě donedávna vydobýt, bylo podáním žaloby.

Od loňského roku nastala novinka, kdy po rozvodu stačí zažádat o výhradní právo na dítě. Pokud druhá strana nebude mít námitky, připadne ženě. Bethany se původně s manželem po odloučení dohodla, že dcera bude žít s ní a on to příliš neřešil. Že by Zeinu chtěl u sebe, se rozhodl před několika měsíci, čemuž matka oponovala a případ skončil u soudu.

Problémem je systém opatrovnictví, který v Saúdské Arábii stále platí. Ženy mohou určité činnosti a rozhodnutí vykonávat až po souhlasu muže, který de facto řídí jejich život. Systém se vztahuje i na cizinky, které se provdají za saúdskoarabské muže a osoby s dvojitým občanstvím, jako je Zeina.

Opatrovníkem navíc muži zůstávají i po rozvodu, tudíž exmanžel mohl Bethany zakázat, aby o minulých Vánocích vycestovala s dcerou do USA za rodinou.

Nezadat ( 20. července 2019 22:24 )

Dobře tak blbé P I Č I.

hejhej ( 20. července 2019 19:58 )

Na blbost matky doplatí dcera. Ta zrůda jí bude zneužívat, vždyď ta násilnická hovada neuznávají dívky a ženy.

jetuslunicko ( 20. července 2019 06:08 )

Její dobrovolná volba výběru biologického otce, možná si myslela, že díky tomu, že je ééééééémeričanka, tak v této zemi překopá zákony k obrazu svému Velká naivita a nejhorší, že už našim dětem ve školách se do hlavy vtlouká, jak je jejich náboženství neškodné a máme jim maximálně vyjít vstříc s otevřenou náručí !! Ti mladí tomu bohužel věří

hejpockej ( 20. července 2019 00:20 )

a co jako? Vybrala si toho chlapa snad dobrovolne, takze jeji volba jeji problem. My se mame dobre, za partnery si takovy nevybirame, a proto tyto problemy nemame a mit nebudeme nazdar

Zobrazit celou diskusi