Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Doktor šokoval veřejnost: Některé ženy si zaslouží být znásilněny. Opakovaně

Australský lékař šokoval prohlášením, že některé ženy si zaslouží znásilnit, (ilustrační foto).
Australský lékař šokoval prohlášením, že některé ženy si zaslouží znásilnit, (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Darina Jíchová - 
7. června 2019
19:05

Australany šokovalo prohlášení lékaře Christophera Kwana Chena Leea (31), který řekl, že „některé ženy si zaslouží být znásilněny“. Na internetu navíc sdílel vulgární komentáře o svých pacientech, lékařský tribunál muže na šest týdnů suspendoval, tento týden byla jeho suspendace prodloužena na dobu neurčitou, informoval deník The Guardian.

Lee byl suspendován v dubnu poté, co na singapurském internetovém fóru Hardware Zone zveřejnil vulgární, sexistické a rasistické komentáře a fotky o svých pacientech, neprozřetelně však v příspěvcích odhalil svou identitu. Proti lékaři okamžitě zasáhla australská lékařská komora. Byl předvolán před lékařský tribunál v Tasmánii, kde až do roku 2018 pracoval, a suspendován na šest týdnů.

Lékař, co se nestará o pacienty

Vyšetřování ukázalo, že jeho prohřešky byly mnohem závažnější a v rozporu s lékařským kodexem, na internetu sdílel explicitní fotky mrtvých těl, videa účastníků smrtelných autonehod a fotky své ženy se sexuálním podtextem. To vše doplňoval o své komentáře, sám sebe na svém profilu na fóru popsal jako „ďábelského doktora“. Případu se tedy ujala komise australské lékařské komory.

„Některé ženy si zaslouží být znásilněny a ta pohrdavá d*vka si o to jistě koledovala. Měli by ji odvést do Indie a nechat opakovaně znásilnit,“ napsal Lee v jednom ze svých příspěvků. Pochlubil se také tím, že nemocnice, kde pracuje, má nejvyšší úmrtnost na světě, a to kvůli tomu, že nestará o své umírající pacienty.

Kvůli závažným prohřeškům byl suspendován na neurčito

Tribunál doktora shledal vinným z profesního pochybení a suspendoval ho na šest týdnů. Lee si byl vědom, že je vyšetřován, ale ani po dobu šetření si neodpustil nemístní poznámky na internetu. Na Hardware Zoneu se tentokrát rozepsal o své ženě. „Naše manželství skončí vraždou, ne rozvodem,“ uvedl. Před tribunálem následně vypověděl, že neočekával, že v Austrálii bude souzen za to, co napsal na singapurských stránkách.

Jeho suspendace měla původně skončit 11. června, lékařská komora se ale rozhodla ji prodloužit na dobu neurčitou. „Lékařská komora se k tomuto kroku uchýlila v zájmu pacientů a ve snaze zachovat si jejich důvěru v lékařské povolání. Dále se k případu doktora Leea nebudeme vyjadřovat,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Lékař zveřejňoval záznamy svých pacientů

Lidi rovněž znechutila jeho reakce na ničivé tsunami, které si loni v září v Indonésii vyžádalo téměř dva tisíce obětí. „Netrapte se tím, je to národ nevděčníků,“ prohlásil.

Detailní vyšetření ukázalo, že Lee sdílel lékařské záznamy svých pacientů bez jejich svolení včetně rentgenového snímku hrudníku čtyřleté dívky se zápalem plic. Uživatelé fóra ho dokonce varovali, že by kvůli tomu mohl přijít o práci a o licenci. „Je to v pořádku, neuvádím jména pacientů,“ odpověděl jim na to Lee.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině