Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němci vymění poruchovou vládní letku. Potíže se nevyhnuly ani Merkelové

Autor: ČTK, tva - 
20. května 2019
20:30

Německá vláda si u evropského výrobce letecké techniky Airbus závazně objednala tři stroje Airbus 350 XWB. Stala se tak prvním státním kupcem tohoto širokotrupého letadla určeného na dlouhé lety. V pondělí o tom informoval magazín Der Spiegel. Německá vládní letka je zastaralá a dlouhodobě se potýká s poruchami. Naposledy závada postihla letoun, kterým v neděli odletěl německý ministr zahraničí Heiko Maas do Bulharska.

Vláda se rozhodla pro typ ACJ350-900 XWB, který je speciálovou verzí stroje A350-900 s doletem až 20.000 kilometrů. Zkratka XWB znamená, že dvoumotorový letoun má extra široký trup, který v základní komerční verzi pojme 325 cestujících. První letoun Airbus dodá Berlínu v nadcházejícím roce, zbylé dva pak v roce 2022.

Vládní speciál bude určen nejen k přepravě členů kabinetu a dalších ústavních činitelů, ale i k transportu vojáků. Interiér bude možné přestavět i pro lékařské účely, jako je přeprava zraněných či nemocných.

Airbus má podle portálu Wings Herald zhruba 900 objednávek na A350, přes 250 letadel už zákazníkům předal k provozu. Stroj tohoto typu je pro Airbus první, který má křídlo a trup vyrobený především z uhlíkových kompozitů. Díky tomu je letadlo lehčí a netrápí ho problémy s korozí a únavou materiálu.

Kancléřka kvůli poškozenému stroji letěla helikoptérou

O záměru pořídit tři nová vládní letadla informovalo německé ministerstvo obrany v reakci na řadu poruch. Například na konci loňského června nemohl prezident Frank-Walter Steinmeier kvůli závadě na stroji včas vyrazit na cestu do Běloruska. Na podzim měl potíže s letadlem na cestě po Africe. V polovině loňského října se musel vicekancléř Olaf Scholz vracet z Indonésie běžným linkovým letem, protože vládní letadlo poškodili hlodavci.

Problémům na cestách nedávno čelil i ministr zahraničí Maas. V únoru si musel neplánovaně prodloužit pobyt v Mali o 20 hodin, neboť čekal na náhradu za porouchané letadlo. V neděli pak odletěl do Bulharska se zpožděním 70 minut, neboť stroji nenaskočil motor.

Německá kancléřka Angela Merkelová zase kvůli technické závadě loni v listopadu letěla na summit skupiny G20 do Buenos Aires běžnou linkou. Do letadla, kterým kancléřka minulý týden přicestovala do Dortmundu, na odstavné ploše narazila dodávka, kterou pracovnice letiště zapomněla zabrzdit, když si stroj s výsostnými německými znaky chtěla vyfotit. Merkelová, která v době nehody na palubě nebyla, se musela do Berlína vrátit helikoptérou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi