„Je to velmi moderní letadlo. Cestující mají více místa na nohy a celkově prostoru, ale největší výhodou jsou asi sedačky. Nejsou pevně ukotvené, tudíž při sezení nikde netlačí a nebolí vás z toho zadek,“ uvedl po první přistání na pražském letišti lotyšský pilot Jānis Krištops.

Nejzelenější letadlo světa

Letušky oceňují větší prostor pro příruční zavazadla. „Oproti Boeingu 737, který je velmi temný, je tohle letadlo světlé a prostorné,“ prozrazuje Evita. Nejvzdálenější trasy, které letoun musí z Lotyšska zvládnout, jsou do Tel Avivu v Izraeli nebo do Alma Aty v Kazachstánu. Společnost airBaltic disponuje přibližně 50 letadly a každé se jmenuje podle významného lotyšského města nebo místa.

Do Rigy se pasažéři dostanou o 15 až 20 minut rychleji. Airbus A220-300 je považovaný za jedno z nejmodernějších letadel, které je zároveň tišší, než byly předchozí modely na této lince,“ říká mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková a doplňuje: „Podobně tiché a moderní letadlo, co do Prahy létá, je kupříkladu Boeing 787 Dreamliner,“ prozrazuje mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Do Prahy začal létat tichý Airbus A220-300. Pasažéři si užijí větší okna a širší sedačky s polohovatelným opěradlem. Jiří Marek

Podle dopravce airBaltic je Airbus A220-300 „nejzelenějším“ letounem na světě, kdy produkci emisí oxidu uhličitého snížil o 20 % a oxid dusíku o 50 %. Společnost je národním dopravcem Lotyšska a na jeho palubě cestují i významné lotyšské osobnosti. Prezident Lotyšska Raimonds Vējonis létá prezidentským speciálem této značky. Na palubě Airbusu se většinou přepravuje i lotyšská basketbalová reprezentace.

Fotogalerie
28 fotografií