Sobota 9. června 2018 měla být pro čtveřici kamarádů honbou za dobrodružstvím, během chvíle se ale situace změnila v boj o holý život. Když v útrobách Motolského potoka pátrali po takzvané kešce, přišel do Prahy prudký liják a dvě dívky a dva muže v tunelu smetla voda. Tři z nich »vyplivla« ve Vltavě, kam potok ústil. Jedna z dívek utonula, její kamarádce a jejímu příteli se podařilo přežít. Posledního z party o několik dní později našli také ve Vltavě mrtvého. 

Nebýt pohotového jednání bývalé reprezentační veslařky Martiny Součkové, z party by nikdo naživu nezbyl. Ve vysílání Českého rozhlasu Radiožurnál popsala, jak z vody vytáhla dva tonoucí. „Naproti jel parník, ze kterého vyletěly dva záchranné kruhy a za nimi skákal člověk. Bylo mi jasné, že se někdo topí. Vydala jsem se tam, musela jsem mít člun celou dobu na couvání, na zpětný chod toho motoru, protože mě ten proud bral,“ řekla Radiožurnálu.

Nespolupracovali, byli potlučení

Statečné veslařce se nakonec podařilo dívku a muže dostat na svůj katamarán. Záchranným kruhem pomohla i plavčíkovi vedlejšího parníku. „Měli kruhy, takže jsem je začala tahat, ale nespolupracovali, slečna byla úplně odevzdaná, obličej a hlavu měli nateklou, takže se museli pobouchat v tý výpusti, nespolupracovali moc. Snažila jsem se je házet na plováky, abych je nějak vytáhla,“ podrobně popsala.

„Vzala jsem pak ještě toho plavčíka, který skákal do vody. S kapitánem lodi jsem pak ještě jela do komory, protože mu po proudu ujížděl parník, tak jsem ho tam vezla jakoby odevzdat, a jela jsem zpátky, jestli ještě někoho dalšího nenajdu. Říkali mi, že jim někdo chybí, tak jsem se jela podívat, jestli někoho dalšího nenajdu a bohužel jsem už nikoho nenašla,“ dodala nakonec. 

 

Fotogalerie
59 fotografií