Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vesnice propagují islám na pivních táccích. „Proč to cpou do hospod?“ zuří Němci

Autor: Mii - 
20. května 2019
19:00

Projekt, který měl zlepšit porozumění Němců kolem islámu, rozpoutal emoce ve městech Maintal a Offenbach nedaleko Frankfurtu. Radnice rozeslaly do místních restaurací a hospod první tácky, na kterých se lidé dočtou zajímavosti kolem druhého největšího světového náboženství. Snaha rozhněvala jak muslimskou komunitu, která tvrdí, že islám by neměl být spojovaný s alkoholem, tak zbytek obyvatelstva, podle kterého náboženství k pivu nepatří vubec. Informuje o tom server DW.

Restaurační zařízení v rámci projektů dostaly v obou městech sadu pivních tácků, na kterých jsou z jedné strany vytištěné otázky týkající se islámu. „Kdo asi tak byl prorok Mohammed?“ stojí na jednom tácku. „Jaký je vztah muslimů k vepřovému masu?“ uvádí další. Z druhé strany je pak vytištěný QR kód, po jehož naskenování se lidé dostanou na stránky radnice, kde jsou uvedené odpovědi.

Poprvé se tácky v Německu začaly rozesílat před třemi roky a během té doby větší kontroverze nevyvolaly. I je schválila německá Ústřední rada muslimů, jedna z největších muslimských organizací v zemi, která dohlížela na to, aby obsahovaly správné informace. Nyní se tácky ale začaly objevovat i ve zmíněných dvou městech u Frankfurtu, kde poprvé narazily.

Například poradní sbor pro cizinecké záležitosti v Maintalu říká, že jde o špatný způsob, jak informovat lidi o náboženství, které alkohol zakazuje. „Mohli nechat vytisknout pohlednice nebo udělat reklamu na autobusech. Ale proč to cpou do hospod?“ stěžoval si pro deník Der Spigel Salih Tasdirek, šéf sboru a sám muslim. Nikdo z radnice s ním o projektu podle jeho slov nemluvil.

Podobně reagovala řada místních obyvatel, táže se, zda je vhodné řešit u piva jakékoli náboženské otázky.

Město tácky brání

Nezisková organizace Orient Network, která za pivními tácky stojí, myšlenku obhajuje. Podle ní nebylo hlavním účelem spojovat islám s alkoholem, šlo jen o čisté informování veřejnosti. „Chtěli jsme poskytnout kvalitní odpovědi v lokálních jazycích, proto jsme to řešili s odborníky na islám,“ komentoval Raban Kluger z Orient Network. Zmínil u toho, že tácky byly od svého vzniku přeloženy do řady německých dialektů.

Projekt obhajuje také komisařka pro integraci města Maintal Verena Strubová. Myslí si, že je správné, že se o „těchto velkých tématech mluví“. „Chápu, že si někdo asociuje pivní tácky s alkoholem, ale nechápu, že si někdo může spojovat islám s alkoholem jen proto, že jsou ty otázky vytištěné na pivních táccích,“ řekla Strubová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině