Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čeští aktivisté obsadili farmu holandských prasat: 14 hodin v cele a převrácená auta

Autor: ČTK, for - 
15. května 2019
21:40

V Nizozemsku byli v pondělí spolu s kolegy z dalších zemí zadrženi tři čeští aktivisté za práva zvířat poté, co pronikli do chovu prasat na farmě ve městě Boxtel. Propuštěni byli po 14 hodinách strávených v cele, vyplývá z informací, které ve středu poskytl mluvčí českých aktivistů Lukáš Vincour. Podle agentury DPA bylo předběžně zadrženo dohromady 77 osob. Řízení s mnohými z nich bude podle nizozemské prokuratury pokračovat.

V Nizozemsku se v pondělí konala akce Meat the Victims. Téměř 120 aktivistů z 26 zemí, včetně Česka a Slovenska, se dostalo do chovu prasat v Boxtelu, zatímco další zhruba stovka aktivistů zůstala venku a podporovala své kolegy uvnitř pokřiky a zpěvem, uvedl Vincour. Aktivisté podle něj chtěli ukázat, v jakých podmínkách žijí zvířata ve velkochovech.

Podle aktivisty Mikkiho de Gieara tím chtěli „podpořit aktivisty ve stáji“. Říká, že kampaň není nasměrována osobně proti farmáři. „Aktivisté dělají videa, jak prasata žijí ve stájích. To, co se tam děje, je týrání, ale to je každodenní praxe ve všech farmách,“ uvedl de Gier pro tamní média.

Aktivisté vnikli dovnitř soukromé farmy a natáčeli videa. Policie je zadržela. Aktivisté vnikli dovnitř soukromé farmy a natáčeli videa. Policie je zadržela. | Reprofoto Facebook

Podle DPA aktivisté násilně vnikli do výkrmny a až pozdě večer se policii podařilo akci skupiny Meat the Victims ukončit. Mezitím se u zařízení shromáždilo k protiakci mnoho farmářů. Policie vyšetřuje jak neoprávněné vniknutí na cizí pozemek ze strany aktivistů, tak i poškození jejich automobilů, z nichž některé byly podpáleny. Jeden odpůrce veganské akce poškodil i policejní vůz.

Na místě byli i Češi

Podle nizozemské prokuratury byli 64 aktivisté a jeden protestující proti nim posláni domů s tím, že se budou dál zpovídat ze svých přečinů. Dalších sedm aktivistů dostalo pokutu. V srpnu se má uskutečnit řízení s devíti nizozemskými aktivisty a zvlášť s 55 cizinci, kteří pocházejí z Česka, Británie, Polska, Německa, Řecka, Finska, Norska či Švédska.

Podle Vincoura byli aktivisté uvnitř farmy s prasaty deset hodin a prostřednictvím internetových streamů přenášeli, jak podle nich zvířata uvnitř trpí. Na místo údajně dorazilo velké množství ozbrojených policistů, kteří aktivisty chránili před údajně rozzuřenými farmáři.

„Uvnitř našli zraněná a mrtvá zvířata. Kolem farmy se začaly shromažďovat desítky agresivních farmářů z okolí. Aktivistům převrátili několik aut vzhůru nohama, propichovali pneumatiky, najížděli do aktivistů traktory, napadali policii a zablokovali cestu k farmě, aby se tam nemohla dostat média, která byla na cestě,“ popsal dění Vincour.

Poté byla většina zatčených aktivistů převezena na policejní stanici v Eidhovenu, kde strávili 12 až 17 hodin. Zatčeni byli i tři aktivisté z České republiky, které propustili po 14 hodinách v cele, sdělil Vincour.

Akci veganských aktivistů odsoudili nejen nizozemští farmáři. Nizozemský ministr zemědělství v úterý oznámil, že dotyčného chovatele prasat ze solidarity navštíví.

jajas ( 16. května 2019 07:32 )

Měli jim dát na sváču kousek vepřové tlačenky.....kdo ji sní, tak toho pustit.....

pieero ( 16. května 2019 07:28 )

bohužel bude takovýchto akcí přibývat, děsím se toho, u mladé generace je stále víc vegetariánů, bohužel jejich zelenina, ovoce plné pesticidů jim na jejich zdraví časem ukáže jak byli naivní.

PPP150W ( 16. května 2019 06:56 )

Fakt je, že na cizím pozemku nemají co pohledávat, ale na druhou stranu bych rád viděl materiál který shromáždili a reakci úřadů na něj. Pokud jí je jen to, že "chudáka" farmáře navštíví, je něco špatně. I prase je tvor, který by měl být týrán. Nejsem vegetarián, ale některé praktiky chovatelů jsou tak otřesné, že se vegetariánům z přesvědčení někdy nedivím.

Lenka Mala ( 15. května 2019 23:12 )

Další psychopat🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

Lenka Mala ( 15. května 2019 23:09 )

Hrdinové,ano tak to opravdu vypadá v každém velkochovu a lidé co si kupuji maso tohle podpo­ruji­....­..😖😭­jist zvirata k životu nepot­řebu­jeme!­!!!!st­aci otevřít oči a chovat se soucit­ne🙏🙏far­máři?­no coment-nukleární hovada🤮🤮

Zobrazit celou diskusi