Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Chtějí vás zabít,“ varovala prý CIA přítele rozsekaného novináře. Před Saúdy?

Autor: Darina Jíchová - 
10. května 2019
19:25

Arabský prodemokratický aktivista Íjád Bagdádí, který žije v Norsku, popsal, jak ho kontaktovaly bezpečnostní složky. Agenti mu předali varování CIA, že mu hrozí nebezpečí ze strany Saúdské Arábie. Bagdádí je zapojený do několika projektů bojujících za lidská práva v arabském království, současně na svých sociálních sítích vystupuje proti vůdcům Blízkého východu. Saúdové v říjnu 2018 ukázali, jak se vyrovnávají s kritikou, když brutálně zavraždili opozičního novináře Džamála Chášukdžího, informovala stanice BBC.

„Pokud by mě nechtěli zabít, znamenalo by to, že svou práci nedělám dobře,“ komentoval hrozbu Bagdádí na svém twitteru. Aktivista a spisovatel pochází z Palestiny, na svém blogu a dalších platformách sociálních médií ostře kritizuje lídry zemí Blízkého východu včetně saúdského korunního prince Mohamada bin Salmána.

Vražda Chášukdžího

Právě bin Salmán pravděpodobně vydal rozkaz k likvidaci Chášukdžího, který byl loni v říjnu brutálně zavražděn na saúdském konzulátu v Istanbulu. Mezi vrahy byli nejbližší spolupracovníci korunního prince. Bagdádí se s Chášukdžím osobně znal.

„Značná část mé práce byla v posledních letech zaměřena na lidská práva v Saúdské Arábii, ještě více jsem se tématu začal věnovat po vraždě mého přítele Džamála Chášukdžího,“ řekl Bagdádí tisku. Reportéři BBC se pokusili získat vyjádření CIA, norské nebo saúdské vlády, ty však případ odmítly komentovat.

Lidé po celém světě demonstrovali – požadovali spravedlnost pro zavražděného novináře Džamála Chášukdžího. Lidé po celém světě demonstrovali – požadovali spravedlnost pro zavražděného novináře Džamála Chášukdžího. | Reuters

Aktivista dostane policejní ochranku

Bagdádí uvedl, že první varování obdržel 25. dubna, kdy se u něj doma zastavili vládní úředníci. Oznámili mu, že je možné, že je v nebezpečí. „Nebyl jsem umístěn do ochranného programu nebo něco podobného. Odvezli mě na dvě tři hodiny někam k sobě a tam mi řekli, že dokud budu v Oslu, jsem relativně v bezpečí. Trvají na tom, že ale budu mít policejní ochranku,“ napsal Bagdádí na svém twitteru.

„Vypadá to, že mě mají pod dohledem, ale nevím, co a jak chtějí dělat,“ doplnil, že ani on sám neví, o jakou přesně hrozbu se jedná nebo zda mají informace o nějakých „konkrétních plánech“. Bagdádí předpokládá, že je to spojené s jeho bojem za lidská práva v Saúdské Arábii, což potvrdily i norské bezpečnostní složky. Zprávy o hrozbě prý obdržely od CIA.

O hrozbě informovala CIA

Podle amerických zákonů má CIA „závaznou povinnost“ zpravit o hrozbě, pokud se jim podaří shromáždit podložené informace o „plánování vraždy, únosu nebo napadení nějaké osoby či skupiny osob“.

Bagdádí vypověděl, že k němu dorazily dva týmy norských bezpečnostních složek a několik vládních úředníků. První tým ho převezl do bezpečí, druhý se staral o to, aby nebyli sledováni. Na bezpečném místě, Bagdádí tvrdí, že neví, kam dojeli, mu oznámili hrozící nebezpečí. V zájmu jeho vlastní ochrany mu doporučili, aby zrušil plánovanou cestu do zahraničí. Bagdádí se jejich radou řídil.

Palestinec se stal prominentní lidsko-právní osobnosti v době arabského jara v roce 2011. Je velmi populární, jen na twitteru má statisíce fanoušků. V roce 2015 získal azyl v Norsku poté, co ho vyhostili ze Spojených arabských emirátů, kde vyrůstal. Jeho poslední projekt Nadace Kawaakibi se zaměřuje na pomoc a ochranu saúdských aktivistů a jejich rodin.

 

Zobrazit celou diskusi