Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Spalničky řádí dál: V USA se nakazilo už 764 lidí, New York hlásí stav nouze

Autor: ČTK - 
7. května 2019
11:15

Již 764 lidí se letos nakazilo ve Spojených státech spalničkami. Informaci přinesla stanice ABC News s odkazem na údaje Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP). Nakažených tímto virovým infekčním onemocněním je nejvíce od roku 2000, kdy CDCP prohlásilo spalničky v USA za vymýcenou nemoc.

Podle posledních údajů, které CDCP zveřejnilo v pondělí, se letos nakazilo již o sto lidí více než za celý rok 2014, který byl dosud v novém tisíciletí rekordní.

Největší počet nakažených je ve státu New York, kde se nemoc šíří již od loňského podzimu. Místní odbor zdravotnictví ve svém prohlášení tvrdí, že nejvíce případů spalniček je v tamní ortodoxní židovské komunitě, kde mnoho lidí není očkováno. První nakažené dítě si podle sdělení nemoc přivezlo z návštěvy Izraele, kde se nemoc také objevila.

Židé věří, že očkování nefunguje

Podle Isaaca Abrahama, jednoho z členů newyorské židovské komunity, není mezi místními ortodoxními židy mnoho lidí očkovaných kvůli nedůvěře ve vládní příkazy, frustraci ohledně přístupu úřadů k nákaze a přesvědčení, že očkování nefunguje.

USA se potýkají s epidemií spalniček, lékaři evidují 764 nakažených osob. Starosta New Yorku Bill de Blasio kvůli spalničkám vyhlásil stav nouze. (7. 5. 2019) USA se potýkají s epidemií spalniček, lékaři evidují 764 nakažených osob. Starosta New Yorku Bill de Blasio kvůli spalničkám vyhlásil stav nouze. (7. 5. 2019) | Reuters

Starosta New Yorku Bill de Blasio na začátku letošního dubna v částech města kvůli šíření spalniček vyhlásil stav nouze. Lidem, kteří se nenechají proti onemocnění očkovat, tak hrozí pokuta téměř 23 tisíc korun.

Abraham tvrdí, že místní židé čelí kvůli nákaze stále častějším antisemitským útokům, přičemž velkou roli v tom hraje prohlášení starosty o nouzovém stavu, při kterém židovskou komunitu v souvislosti s nemocí zmínil více než desetkrát.

Spalničky v Česku

Spalničky aktuálně trápí i Evropu. V České republice úřady registrují od začátku roku již více než 500 lidí nakažených spalničkami, což je o 300 více, než se nakazilo loni za celý rok. Po pěti týdnech stagnace či poklesu počtu nemocných tempo nákazy v uplynulém týdnu znovu vzrostlo.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, pacient musí do karantény a vyšetřeni jsou i další lidé, kteří s ním přišli do styku. Nemoc se šíří vzduchem, inkubační doba, tedy čas od nakažení organismu po první příznaky, je sedm až 21 dní.

Video  „Očkování je obětí svého úspěchu. Lidé už závažnost spalniček zapomněli,“ říká lékařka.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi