Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Spalničky řádí i na univerzitách. „Kosí“ studenty i personál, v karanténě je přes 200 lidí

Autor: ČTK - 
26. dubna 2019
06:38

Více než 200 studentů a pracovníků dvou univerzit v Los Angeles, Kalifornské univerzity (UCLA) a Kalifornské státní univerzity, má nařízenou karanténu kvůli spalničkám, které mohli dostat od svých kolegů. Jde o osoby, které buď nebyly proti infekci očkovány, nebo nemohou prokázat, že jsou imunní.

Karanténa byla nařízena už v noci ze středy na čtvrtek místního času. Pro dotyčné osoby to znamená, že musí zůstat doma, vyhýbat se kontaktu s ostatními lidmi a musí zpravit úřady, pokud se u nich vyskytnou příznaky nemoci.

Losangeleské úřady nařídily karantény na dobu od 24 do 48 hodin, během nichž je třeba prokázat, že jsou vůči spalničkám imunní, uvedla UCLA. Někteří lidé však možná budou muset zůstat v karanténě až týden.

Počet případů spalniček ve Spojených státech se letos blíží 700, což je nejvyšší počet za posledních 25 let. Nárůst případů přičítají odborníci špatné informovanosti rodičů, kteří se brání očkování svých dětí. Zhruba tři čtvrtiny letošních výskytů byly zaznamenány ve státě New York.

Jeden student UCLA, u něhož byla nákaza diagnostikována, mohl v dubnu v areálu univerzity infikovat na 500 lidí, uvedla škola. Do čtvrtečního odpoledne místního času nemohlo 79 z těchto osob prokázat, že jsou vůči spalničkám imunní.

Na Kalifornské státní univerzitě jeden ze studentů nakažený spalničkami navštívil knihovnu a možná přišel do styku se stovkami lidí, včetně studentů. Do čtvrtečního odpoledne chyběly záznamy o imunizaci 156 z těchto osob.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, pacient musí do karantény a vyšetřeni jsou i další lidé, kteří s ním přišli do styku. Nemoc se šíří vzduchem, inkubační doba, tedy čas od nakažení organismu po první příznaky, je sedm až 21 dní.

Příznaky nemoci jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Video  „Očkování je obětí svého úspěchu. Lidé už závažnost spalniček zapomněli,“ říká lékařka.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi