Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Prezident posílá studenty na venkovské brigády. Číňané se proti plánu bouří

Autor: Darina Jíchová - 
8. května 2019
17:20

Nepříjemné vzpomínky na dospívání vzbudilo v milionech lidí po celé zemi nařízení Komunistické strany Číny. Přání prezidenta Si Ťin-pchinga, aby mládež v létě jezdila pomáhat na venkov, jim připomíná dobu kulturní revoluce v 60. letech. Tehdy i oni museli nastoupit na obdobnou „povinnou brigádu“, informovala stanice CNN.

Prezident Si si představuje, že se v příštích třech letech o letních prázdninách na venkov vydá zhruba 10 milionů studentů. Tento program je zatím dobrovolný, výrazně ho ale doporučují všechny střední školy a univerzity. Od mladých Číňanů se očekává, že se o prázdninách budou věnovat technologickému, zdravotnickému a kulturnímu rozvoji ve zbídačených vesnicích po celé Číně. Program je součástí Siova „revitalizačního plánu“ pro čínský venkov.

Komunisté rovněž předpokládají, že se do rurálních oblastí do roku 2022 vrátí až 100 mladých lidí, kteří na venkově pomůžou „rozjet byznys“. Ačkoliv se tento projekt zdá plně v souladu s prezidentovým slibem, že v zemi vymýtí chudobu a vyrovná rozdíly mezi ekonomickým rozvojem měst a vesnic, vyhláška vyvolala ostrou kritiku. Číňané dokonce Siův plán označili za „zpátečnický“.

Ztracená a vyhořelá generace

Mnoho lidí, rodiče a prarodiče teenagerů, kterých by se pobyt na venkově měl týkat, si dobře pamatují na předchozí vládu, konkrétně pak na zakladatele komunistické Číny Maa Ce-tunga. Tehdejší čínský vůdce od nich vyžadoval něco podobného. Mao svůj program spustil v 60. letech a pokračovali v něm i jeho nástupci. Mladí privilegovaní komunisté se jezdili na venkov učit farmařit a vyslechnout si politické názory chudých vesničanů.

Za Maa skončilo na venkově 17 milionů středoškoláků, mladí tam strávili své nejproduktivnější roky života. V roce 1966 byly dokonce ve prospěch odchodu na tuto brigádu pozastaveny přijímací zkoušky na vysoké školy. Trend dal vzniknout tzv. ztracené generaci, talenty té doby doslova vyhořely na venkovských polích, což na několik let značně poznamenalo čínskou společnost.

Brigády na venkově spustily vlnu sebevražd

Korespondent CNN Steven Jiang vyzpovídal své rodiče, kteří do ztracené generace patří. Podle nich se řada jejich vrstevníků pokusila o sebevraždu, když se dozvěděli, že se po letech příprav místo na univerzitu dostanou jen na venkov. Jiang rovněž popsal příběh svého strýce I-min Čanga, který v létě roku 1969 odjel na čínsko-ruské hranice. Trvalo prý roky, než vrátil domů.

„Ze Šanghaje odjížděl jako mladý středoškolák s vidinou vysokoškolského titulu, vrátil se jako dospělý muž bez dobrého vzdělání a bez naděje na práci ve městě,“ uvedl Jiang. „Řekl mi, že naprosto rozumí kritice, kterou Siovo prohlášení spustilo. Podle něj si lidé Maovu politiku dobře pamatují, podle něj se to nikomu nelíbilo a nikdo nechce vidět, jak si jejich děti procházejí tím samým,“ dodal Jiang.

Úřady srovnání s minulostí striktně odmítají

Úřady a státní média zdůrazňují, že na rozdíl od minulosti jsou „výlety na venkov“, jak projekt nazývají, dobrovolné. Zcela odmítají srovnání s Maovým režimem. Odborníci však poznamenali, že obě iniciativy vznikly za podobných ekonomických a politických podmínek.

Historik Čang Li-fan z Pekingu uvedl, že Si v současné době čelí značnému tlaku kvůli rostoucí nezaměstnanosti v rurálních oblastech, zároveň se musí vyrovnat s lehce „skomírající“ ekonomikou. Podle Čanga to odpovídá situaci, ve které se před několika desetiletími ocitl i Mao.

„Úřady to v 60. letech viděli jako sociální nestabilitu, rostl počet vysokoškolských studentů. Byla zde i otázka válečných veteránů, Maova vláda to tehdy vyřešila posíláním omladiny dolů na venkov. Nynější vláda je ve stejném rozpoložení, jejich problémem jsou opět studenti a také lidé, kteří se z vesnic stáhli do měst. Opěť hrozí přelidnění metropolí,“ vysvětlil Čang.

Si chce, aby si všichni zkusili to, co on

Historik připomněl, že prezident Si sám ve svém mládí absolvoval povinný výjezd na venkov. O svém pobytu ve vesnici ve střední Číně několikrát mluvil, popsal ho jako „naplňující zážitek, který mu změnil život“. Starosta vesnici, ve které prezident žil, změnil v Siovu svatyni, obec se stala obrovským lákadlem pro turisty.

„Zdá se, že prezident chce, aby stejnou zkušenost, jako měl on, prožili všichni,“ uvedl Čang, pochybuje o tom, že vůdce, jako je Si, ustoupí kritice, kterou si jeho projekt vysloužil. „Čím silnější bude opozice, tím zarputileji bude prosazovat svou,“ zhodnotil Čang nastalou situaci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 9. května 2019 06:34 )

Anonym 01 komu rikas blbecku chory mozku,takovy jako Ty by se meli
uspavat😂😂😂😂

Taurus70 ( 9. května 2019 06:31 )

Je to vsude stejne mladym frackum se nechce makat jen si uzivat a delat
bordel,jak rika nas deda sama prava ale zadne povinnosti🤐🤐🤐

doktormediciny ( 8. května 2019 18:44 )

1912 Ja tomu tedA NEROZUMIM.Takovou kulturni revoluci my uz mame za
sebou.Kdyz jsme chodili do Gymnazia, chodili jsme sbirat brambory tqak
zvane za draty, o prazdninach na chmel do okoli Zatce.Ono v Cine jsou lide
skromnejsi, jedte se tam podivat...Zijetetady u nas, nebo kde. Ono to s tema
stavkama neni tak vesele.../v Ceske republice/

Zobrazit celou diskusi