Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ustoupil Macron „žlutým vestám“? Slibuje nižší daně i změnu ústavy. Sklidil kritiku

Aktualizováno -
25. dubna 2019
23:00
Autor: ČTK - 
25. dubna 2019
19:50

Francouzi považují daňový systém za nespravedlivý, nedůvěřují elitám a mají obavy z velkých změn, ať už je přinášejí ekologické problémy, přechod na digitální ekonomiku či imigrace. Takové poznatky si francouzský prezident Emmanuel Macron odnesl z několikaměsíční celonárodní debaty, kterou francouzská vláda uspořádala v reakci na protesty tzv. žlutých vest. Na čtvrteční mimořádné tiskové konferenci však vyjádřil přesvědčení, že započatá transformace země by se neměla zastavit. Zároveň chce ale zvážit výrazné snížení daní. Za svůj projev ale sklízí kritiku, a to od opozice „žlutých vest“.

Macron svůj projev v Elysejském paláci před 320 akreditovanými novináři zahájil přibližně pět minut po 18:00 a v 18:50 stále hovořil, ačkoli se před dotazy novinářů očekával jen asi 20minutový proslov. Na úvod v něm shrnul několikaměsíční „velkou národní debatu“ o směřování Francie, v níž podle něj občané vyjádřili nedůvěru k elitám a „hluboký pocit opuštěnosti“.

Francouzský prezident se nicméně domnívá, že svojí reformní politikou nastolil pro zemi správný kurz. „Jsem přesvědčen, že probíhající transformace by se neměla zastavit,“ prohlásil. Jeho cílem je vrátit národu víru v pokrok.

Část projevu o navrhovaných opatřeních zahájil svými představami o ústavní reformě, která by se údajně mohla uskutečnit v prvních měsících příštího roku. V jejím rámci chce například posílit roli referend ve francouzském politickém systému. Navrhl v tomto směru zjednodušit pravidla a snížit požadovaný počet podpisů pro jejich vyvolání.

Zasel sliby, sklidil kritiku 

Opoziční politici, představitelé hnutí tzv. žlutých vest nebo ekologické sdružení Greenpeace. Ti všichni kritizovali večer po vystoupení projev Macrona. „Nenaslouchal tomu, co říkáme posledních pět měsíců v ulicích,“ řekl agentuře AFP Maxime Nicolle, který je aktuálně jednou z hlavních tváří „žlutých vest“. Ekonomická opatření jako avizované navázání výše důchodů na inflaci označil za „vážení drobků“.

Další představitelka protestního hnutí Priscillia Ludoská na Macronův projev reagovala tweetem, kterým naznačila, že sobotní demonstrace se v následujících týdnech nezastaví. Pařížský aktivista Thierry-Paul Valette na twitteru uvedl, že prezident mluvil jako neomezený vládce a „zřejmě nepochopil, že by měl ukazovat skromnost“.

Jako neuspokojivé označila v rozhovoru s agenturou AP Macronovy plány i dříve prominentní aktivistka Ingrid Levavasseurová, která se však nyní při roztříštění hnutí na různé proudy v aktivitách „žlutých vest“ angažuje méně. Přiznala, že „očekávání jsou tak velká, že to nutně muselo být neuspokojivé“.

Krizi nezastaví, míní opozice

Naopak opoziční politici kritikou nešetřili. Šéf levicové strany Nepodrobená Francie (LFI) Jean-Luc Mélenchon se na twitteru ptal, zda si je Macron vědom, že jeho projev měl ukončit současnou „krizi“. Prezidentovo počínání ji prý jen prohloubí.

Lídr nacionalistické strany Debout La France (Vzhůru Francie) Nicolas Dupont Aignan má za to, že Macron představil „mikroopatření“, která neodpovídají závažnosti „tísně“ Francouzů. Předseda Republikánů Laurent Wauquiez považuje dnešní návrhy za „drobné korekce“, u nichž navíc není jisté, jak budou financovány.

Podle někdejšího kandidáta socialistů na prezidenta Benoîta Hamona zase prezident mimo jiné „takřka zapomněl“ na ekologickou politiku. Macron v tomto ohledu ohlásil, že plánuje zřídit nový orgán složený ze 150 náhodně vybraných občanů.

Absenci konkrétních návrhů tak kritizovalo hnutí Greenpeace. „Volali jsem po přelomu v sociální a ekologické politice. Dnes je jasné, že vláda nebude měnit kurz,“ citovala organizace televize BFM TV.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 26. dubna 2019 10:27 )

Francouze pálí dobré bydlo. Mají nejkrásnější zem, moře i hory, krásnou Paříž. Macron ať založí úřad, kde může každá žlutá vesta svůj požadavek uplatnit a uvidí se, zda to není jen jejich osobní problém či co.

Zobrazit celou diskusi