Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Terorista Amri, který zavraždil Češku Naďu, měl síť po celé Evropě. Plánovali další útoky

Autor: ČTK, for - 
19. dubna 2019
20:49

Komplic Tunisana Anise Amriho, který v roce 2016 spáchal atentát na berlínský adventní trh, měl kontakty na zosnovatele teroristických útoků v Paříži z roku 2015. V pátek o tom informoval německý týdeník Der Spiegel, podle nějž informace dokazuje, že Amri byl součástí rozsáhlé teroristické sítě, o níž měly úřady jen kusé poznatky.

Amriho spolupracovník, Francouz Clément B., v odposlechnutém rozhovoru přiznal kontakt na strůjce pařížských útoků Abdelhamida Abaaouda. Clément B., který byl později zatčen ve Francii, spolu s Amrim a Čečencem Magomedem-Alim C. údajně připravovali také pumový útok v Německu. Plány trojice však tehdy překazila policie, která se Magomeda-Aliho C. přišla do jeho bytu dotazovat.

Amri spáchal teroristický útok tím, že 19. prosince 2016 vjel nákladním vozem do davu lidí na vánočním trhu v Berlíně. Při útoku, k němuž se později přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), zemřelo 12 lidí, včetně jedné Češky. O čtyři dny později byl Amri zabit při náhodné přestřelce s policií v Itálii.

Češkou byla Naďa Čižmár, která si užívala vánoční trh v Berlíně. Spolu s dalšími obětmi má na náměstí Breitscheidplatz pomník. 

Pařížské útoky z 13. listopadu 2015 si vyžádaly 130 mrtvých a 350 zraněných. Skupina teroristů zaútočila v koncertní síni Bataclan, u stadionu Stade de France na předměstí Saint-Denis a v ulicích francouzského hlavního města. K atentátům se přihlásil ISIS.

Amri nebyl sám

Podle agentury DPA byl Clément B. měsíc po atentátu ve francouzské metropoli zastaven v Drážďanech německou policií, která ho podrobila vyšetření na stopy po výbušninách.

Der Spiegel uvedl, že poznatky o Amriho propojení s pařížskými atentátníky pocházejí z Francouzova odposlechnutého rozhovoru s lidmi, kteří ho přišli navštívit do vězení. Z vyšetřovacího spisu údajně vyplývá, že skupina plánovala současné útoky v Německu, Francii a Belgii. Informace o chystané sérii atentátů v Berlíně, Paříži a Bruselu zazněla již na jednání vyšetřovací komise Spolkového sněmu k berlínskému úroku.

„Teze o osamělém pachateli Anisi Amrimu se nejpozději v pátek stala slepou uličkou. Amri byl očividně napojen na vysoce zradikalizovanou islamistickou síť po celé Evropě,“ řekl poslanec za opoziční FDP Benjamin Strasser. Jak mohl takto intenzivně propojený islamista projít sítem německých bezpečnostních složek, dosud podle DPA nebylo vysvětleno.

Odmítnutý žadatel o azyl Amri byl stoupencem ISIS. Žil v Berlíně, kde chodil do salafistické mešity a prodával drogy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr12 ( 20. dubna 2019 08:48 )

poděkujte politickým zločincum EU kteří spustili dokonalý zločin,terorismus,vraždy svých občanu politici itálie,řecka,německa,anglie,španělska,francie,severních zemí jsou spolupachatelé teroristu,vrahu,znásilovaču a měli by být tvrdě potrestáni

Zobrazit celou diskusi