Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Třetina pacientů s rakovinou uvěří šarlatánům a „kadičům nádorů“. Zemřou, varují experti

Autor: Mii, všm - 
12. dubna 2019
18:11

Až třetina onkologických pacientů vedle své standardní léčby využívá i alternativní praktiky a svému lékaři o tom neříká. Vyplývá to z dotazníku Texaské univerzity mezi 3100 osobami, které trpí určitou formou rakoviny. Nejčastěji sahají po bylinných tabletách nebo speciálních dietách, u kterých zpravidla není potvrzeno, že by proti nemoci pomáhaly. Někteří i běžnou léčbu zcela přeruší s tím, že je zachrání léčitelé, což mnohdy znamená, že zemřou. Alternativními praktikami v Česku nechvalně proslavil Institut Aktip, který například radil nemocným, jak „vykadit“ rakovinu. 

Podle vedoucí studie doktorky Niny Sanfordové je situace natolik vážná, že je třeba, aby byla co nejdříve vytvořena nařízení, která by sdělování těchto informací přikazovala. V řadě zemí světa totiž neexistují a pacienti nemají povinnost svému lékaři říkat, zda určitou formu alternativní léčby využívají.

To může být problém. Doktoři argumentují tím, že není cílem všechny neobvyklé zdravotní metody zkritizovat a lidi od nich odradit – některé jako kouření konopí skutečně mohou ulevit například od bolesti nebo pomoci s psychickým stavem, i když rakovinu nevyléčí. Aby ale lékař mohl vyhodnotit, zda se tyto metody nekříží se standardní léčbou, a poradit, jak je využívat, musí o nich vědět.

Navíc existují různé doplňky a léčby, o kterých se opravdu jednoznačně ví, že jsou zbytečné a někdy až nebezpečné. „Spousta komplementární nebo alternativní medicíny je potenciálně velmi nápomocná, například meditace – to jsou věci, které bych doporučila hned,“ říká Sanfordová.

„Pak jsou ale jiné věci, které mohou být škodlivé, jako doplňky nebo speciální diety. Lékař musí o svém pacientovi vědět všechno a konzultovat s ním, aby našel způsoby, jak to bezpečně integrovat do léčby,“ pokračuje lékařka. Podle ní je problém s doplňky a dietami ten, že mohou často narušit funkci léků – tudíž pokud o nich pacient lékaři neřekne, může si vážně ublížit.

Umírají častěji

Doplňky jsou přitom mezi onkologickými pacienty nejčastěji využívaná alternativní praktika. Mezi dotázanými pacienty je užívalo 35,8 procent lidí, následováno chiropraxí u 25,4 procent osob. Mezi další praktiky patřily jóga a masáže, akupunktura, diety a homeopatie. O józe a masážích se lidé před lékaři bát nemluvili, o doplňcích ano.

Jako důvod pro zamlčení informace pacienti nejčastěji uváděli, že chtěli vzít péči do vlastních rukou. Častými motivy bylo také přesvědčení, že lékaři to vědět nepotřebují, nebo persistence příznaků nemoci.

Zjištění je problematické i v reakci na nedávný výzkum Yaleské univerzity, podle které onkologičtí pacienti, kteří využívají alternativní medicínu, na nemoc umírají častěji než lidé využívající pouze standardní léčbu. Je to proto, že častěji ignorují doporučení lékařů a mnohdy nakonec odstoupí od chemoterapie, která je i přes své vedlejší účinky stále nejefektivnějším způsobem, jak s rakovinou bojovat. Obě dvě studie vyšly v odborném časopise JAMA Oncology.

Nebezpečné rady

Někdy pacienty nabádají i sami alternativní léčitelé, aby před svými doktory o praktikách mlčeli. To se dělo například v pražském Institutu Aktip, který se nechvalně proslavil jako hnízdo šarlatánů a za těžké peníze zde lidem radili, jak „vykadit rakovinu“. Na skandální praktiky upozornil dokument České televize Obchod se zdravím. Postupy šmejdů, využívajících zoufalství nemocných lidí, rozkrýval i deník Blesk. 

Video  „Dnes léčíme i rakovinu, která dříve zabíjela.“ Mikrobiolog Vilček popsal vývoj nových léků  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi