Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tahanice o hlučné zvonce skončily u soudu. Farmářka tradiční kravský doplněk uhájila

Autor: ČTK, tva - 
10. dubna 2019
15:05

Vrchní soud v Mnichově dnes zamítl stížnost obyvatele bavorského městečka Holzkirchen, který si stěžoval na farmářku v sousedství kvůli podle něj příliš hlučným zvoncům jejich krav. O sporu, který se vlekl více než pět let, informovala agentura DPA.

Verdikt vítá farmářka Regina Killersová. „Jde o naši tradici, pokud by soud stěžovateli vyhověl, byl by to konec Bavorska,“ hájila podle deníku Süddeutsche Zeitung používání kravských zvonců farmářka.

Už v září 2015 se Killersová se stěžovatelem a jeho ženou dohodla, že její krávy se budou pást minimálně 20 metrů od jejich domu. To ale podle souseda nepomohlo, takže muž podal o dva roky později další stížnost. V ní žádal, aby louka před jeho domem nebyla používána k pastvě.

Muž tvrdil, že on i jeho manželka nemohou kvůli zvoncům krav spát a mají z toho deprese. Argumentoval i tím, že mouchy, které kvůli kravám ve větším množství létají u jeho domu, mohou přenášet nemoci. Tvrdil také, že zvonce jsou pro krávy nepříjemné a že jde o týrání zvířat.

Újmu, kterou podle stěžovatele farmářka pastvou krav u jeho domu jemu a manželce způsobila, muž vyčíslil zhruba na 100.000 eur (2,6 milionu Kč).

Zobrazit celou diskusi